Η Αλβανία έβδομη στον κόσμο για την παραγωγή κάνναβης

Η Αλβανία έβδομη στον κόσμο για την παραγωγή κάνναβης

Η Αλβανία αναφέρεται ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς κάνναβης στον κόσμο στην τελευταία Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών του 2022, μια δημοσίευση του UNODC, του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αλβανία είναι η έβδομη στον κόσμο για την προέλευση, την κυκλοφορία και τη διαμετακόμιση της κάνναβης για την περίοδο 2016-2019, (από 154 χώρες συνολικά) μετά το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και την Ισπανία, Ολλανδία, Πακιστάν και Λίβανος (βλ. διάγραμμα).

Η έκθεση αναφέρει ότι η κάνναβη παράγεται παράνομα σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η καλλιέργεια κάνναβης αναφέρθηκε είτε μέσω άμεσων δεικτών (όπως η καλλιέργεια ή η καταστροφή φυτών ή η καταστροφή φυτεμένων χωραφιών) είτε μέσω έμμεσων δεικτών (κατασχέσεις φυτών, αναφορές για την προέλευση της κατασχεθείσας κάνναβης) από τουλάχιστον 154 χώρες για την περίοδο 2010– 2020 .

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αλβανία κατέχει την πρώτη θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ανάλυση ορισμένων δεικτών για την περίοδο 2010–2020, οι οποίοι υποδηλώνουν χώρες που έχουν σημαντική καλλιέργεια κάνναβης, η οποία (α) εξάγεται ή (β) παράγεται για την καλλιέργεια της εσωτερικής. Μετά την Αλβανία βρίσκονται η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η Αλβανία αναφέρεται και στη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή για την ηρωίνη, η οποία ξεκινά από το Πακιστάν, περνά από Συρία, Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και καταλήγει σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Μια άλλη έκθεση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών (EMCDDA) πριν από περίπου ένα μήνα, διαπίστωσε ότι οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες, από το 2017, όχι μόνο έχουν επεκταθεί, αλλά και έχουν γίνει πιο εξελιγμένες, ελέγχοντας τόσο τις εισαγωγές όσο και τη διανομή κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Για χρόνια, οι διεθνείς εισαγωγείς κοκαΐνης εργάζονταν χωριστά από τους χονδρεμπόρους και τις συμμορίες που διανέμουν ναρκωτικά στους δρόμους. Ωστόσο, ένα αλβανόφωνο εγκληματικό δίκτυο εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο και δημιούργησε τον έλεγχο των εισαγωγών και της διανομής. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα κωδικοποιημένα μέσα επικοινωνίας, ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα τον Ισημερινό διαπραγματεύτηκε απευθείας με καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής, οργάνωσε μεγάλες αποστολές κοκαΐνης σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια και, με τη βοήθεια συνεργατών με έδρα την Ιταλία, η Ολλανδία και η Αλβανία οργάνωσαν επίσης διανομές σε όλη την Ευρώπη. Η κοκαΐνη μεταφέρθηκε λαθραία στα ευρωπαϊκά σύνορα κρυμμένη σε οχήματα εξοπλισμένα με κρυφά σημεία. Οι εγκληματίες ξεπλένουν τα έσοδα τους χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό υπόγειο σύστημα εμβασμάτων κινεζικής προέλευσης, γνωστό ως σύστημα fei ch'ien, παρόμοιο με το σύστημα μεταφοράς hawala (Europol, 2020d).

Έκθεση: Η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει αυξήσει τη χρήση παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση του UNODC, η νομιμοποίηση της κάνναβης σε μέρη του κόσμου φαίνεται να έχει επιταχύνει την καθημερινή χρήση και τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία. Η έκθεση αναφέρει επίσης ρεκόρ αυξήσεων στην παραγωγή κοκαΐνης, την επέκταση των συνθετικών ναρκωτικών στις αναδυόμενες αγορές και τις επίμονες ελλείψεις στους μηχανισμούς θεραπείας ναρκωτικών, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου