Υφαρπαγή γης αξίας εκατομμυρίων ευρώ στους Δρυμάδες από τους αλβανικούς κρατικούς θεσμούς

Υφαρπαγή γης αξίας εκατομμυρίων ευρώ στους Δρυμάδες  από τους αλβανικούς κρατικούς θεσμούς

Η Εισαγγελία πιστεύει ότι πίσω από την κλοπή εγγράφων στα γραφεία της Περιφέρειας Αυλώνα κρύβεται οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο για την υφαρπαγή τουλάχιστον 63000 τ.μ. γης στο γραφικό χωριό του Ιονίου.

Τα γραφεία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αυλώνα παραβιάστηκαν τα μεσάνυχτα της 11ης Οκτωβρίου. Οι ληστές μπήκαν από το παράθυρο στο γραφείο του εκπροσώπου των ΜΜΕ και στη συνέχεια έσπασαν τις πόρτες των γραφείων της Διεύθυνσης Προστασίας Ακινήτων, όπου έβγαλαν τις λαβές από ντουλάπια που κρατούνταν έγγραφα γεωργικών εκτάσεων που διανεμήθηκαν μέσω του νόμου 7501 και διέφυγαν έχοντας πάρει αρκετούς φακέλους μαζί τους.

Η ληστεία κράτησε λιγότερο από 5 λεπτά, αλλά δεν ήταν ένα συνηθισμένο γεγονός. Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Δικαστικής Περιφέρειας Αυλώνας, πίσω από αυτήν κρύβεται η απόπειρα απόκρυψης των ιχνών εγκληματικού σχήματος που ενορχηστρώθηκε από ορισμένους κρατικούς αξιωματούχους για την εκποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Μία εβδομάδα μετά τη ληστεία, σε χειροπέδες κατέληξαν ο διευθυντής του DAMT στην Περιφέρεια Αυλώνας, Bardhyl Gjika, ο προκάτοχός του Klodian Troci, ο ειδικός Kreshnik Mino και ο Spiro Duni από Δρυμάδες. Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σε συνεργασία μεταξύ τους έχουν υφαρπάξει μέσω πλαστογραφίας 63000 τ.μ. γης στους Δρυμάδες. Ο Γκίκα και ο Μίνο είναι επίσης ύποπτοι για κλοπή περιουσιακών εγγράφων στα επαρχιακά γραφεία.

Την Τετάρτη, το Εφετείο Αυλώνας εκτίμησε το μέτρο ασφαλείας σε βάρος των κατηγορουμένων, θέτοντας υπό κράτηση τους Γκίκα, Τρότσι και Ντούνι, ενώ ο Μίνο έμεινε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Εκτός από την εργασία στο DAMT, ο Troci έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας Κτηματολογίου στην Αυλώνα.

Ο αδερφός του, Ιλίρ Τρότσι, είπε ότι το κατηγορητήριο ήταν μια σειρά ανθρώπων που προσπαθούσαν να βλάψουν τον Κλόντιαν, ο οποίος είχε μια σωματική διαμάχη με αυτούς, λόγω της υπηρεσίας του στο Κτηματολόγιο και κρατούνταν από ιδιωτικούς φρουρούς πριν από τη σύλληψή του.

Ο Άλπιν Αγά, δικηγόρος του Σπύρο Ντούνι, δήλωσε ότι η Εισαγγελία της Αυλώνας δεν είχε στοιχεία για την ενοχή του πελάτη του.

«Δεν έχουν καμία απόδειξη ότι ο Spiro Duni έκανε την πλαστογραφία», είπε ο Αγά.

Ο Arjan Isufi, δικηγόρος του Kreshnik Mino, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του, ενώ ο νομικός σύμβουλος του Bardhyl Gjika δεν ήταν διαθέσιμος για δήλωση.

Η περιφέρεια της Αυλώνας περιλαμβάνει 7 δήμους με έκταση 2.706 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή η περιοχή έχει μια ακτογραμμή μήκους 244 χιλιομέτρων, που εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής και του Ιονίου, από τις εκβολές του ποταμού Αώου στα βόρεια έως τα σύνορα με την Ελλάδα στο νότο.

Ο νόμος 7501 «Περί γης», που εγκρίθηκε στις 19 Ιουλίου 1991 και τροποποιήθηκε πέντε φορές έως το 2004, ρύθμιζε τη διανομή γεωργικής γης σε οικογένειες που ήταν μέλη πρώην αγροτικών συνεταιρισμών. Τα στοιχεία για τις γεωργικές εκτάσεις που κατανέμονται μέσω του νόμου 7501, αποθηκεύονται στις Διευθύνσεις Διοίκησης και Προστασίας Γης σε κάθε νομό.

Η ακτή του Ιονίου εκτείνεται στους δήμους Αυλώνας, Χιμάρας και Αγίων Σαράντα και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε εκθετική αύξηση της αξίας της γης και δυστυχώς υπήρξαν περιπτώσεις παράνομης υφαρπαγής περιουσίας μέσω πλαστογραφίας, κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς.

Λόγω συγκρούσεων, καταγγελιών για διαφθορά και παράνομης εκποίησης περιουσίας, τα τελευταία δύο χρόνια, η Κρατική Υπηρεσία Κτηματογράφησης Αυλώνας, ACA άλλαξε 10 διευθυντές - ένας εκ των οποίων ήταν ο Klodian Troci.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Αυλώνας, το σχέδιο που έστησαν οι κατηγορούμενοι για την υφαρπαγή περιουσιών στους Δρυμάδες κράτησε αρκετά χρόνια.

Το 2019, ο Spiro Duni ζήτησε την αλλαγή του κτηματολογικού στοιχείου στην Περιφέρεια Αυλώνα για την έκταση 590 m2, την οποία είχε πουλήσει πριν από τρία χρόνια σε τρία άτομα, μέρος ενός μεγαλύτερου ακινήτου 8250 τ.μ. που κληρονόμησε από τον πατέρα του - ο οποίος το είχε αποκτήσει μέσω του «νόμου 7501».

Μετά την ίδια συναλλαγή, ο Duni υποβάλλει ξανά αίτηση στην Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2020, όπου ζητά «επαλήθευση δεδομένων από τα έντυπα». Δύο μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2020, απαντά στον Duni και η συνολική έκταση γης που μεταβιβάστηκε στον πατέρα του από το κράτος το 1994 αυξάνεται κατά 1.510 m2.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Αυλώνας, οι παράνομες ενέργειες στην καρτέλα αυτού του ακινήτου έγιναν από τον ειδικό Mino και επιβεβαιώθηκαν από τον πρώην διευθυντή της DAMT, Klodian Troci. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Troci αποχώρησε από το DAMT για να ανακτήσει τη θέση του διευθυντή της ACA Αυλώνας.

Στις 11 Απριλίου 2021, όταν η Troci ήταν επικεφαλής του Κτηματολογίου, ο Spiro Duni έκανε αίτηση στην ASHK για να λάβει ένα έγγραφο ιδιοκτησίας με την αλλοτριωμένη περιοχή.

Μετά τη διαδικασία έκδοσης του εγγράφου ιδιοκτησίας, η ACA ζητά στις 21 Απριλίου 2021 από την DAMT αντίγραφο της πράξης κτήσης γης - γνωστής ως AMTP, του Thoma Duni - πατέρα του Spiro και της οικογένειάς του.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο νέος επικεφαλής της DAMT, Bardhyl Gjika απαντά στην ASHK, στέλνοντας αντίγραφα εγγράφων και εντύπων, όπου σύμφωνα με την εισαγγελία η πλαστογραφία είναι «ορατή με γυμνό μάτι».

Στοιχεία που ελήφθησαν από μεσιτικά γραφεία δείχνουν ότι στο χωριό, ένα τετραγωνικό μέτρο γης έχει αγοραία αξία άνω των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Εισαγγελίας Αυλώνας, 1510 m2 που προστέθηκαν παράνομα στην περιουσία του Spiro Duni είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των πλαστογραφιών στα γραφεία της Επαρχίας Αυλώνας.

Στο αίτημα για ασφαλιστικό μέτρο που κατατέθηκε στο Δικαστήριο Αυλώνας αναφέρεται ότι εκτός από την υπόθεση του Σπύρου Ντούνη υπάρχουν υπόνοιες για άλλα 3 άτομα, τα οποία φέρονται να ωφελήθηκαν μέσω πλαστογραφίας 59 χιλ. τ.μ γης. Από την απόφαση του ασφαλιστικού μέτρου δεν διευκρινίζεται αν τα πρόσωπα αυτά τελούν υπό έρευνα ούτε ποιος έχει κάνει αίτηση για τις αλλαγές στα έγγραφα ιδιοκτησίας.

Σε μία περίπτωση, το έγγραφο κτήσης γης εμβαδού 670 τ.μ πλαστογραφήθηκε βάζοντας ένα 2 μπροστά του και αυξάνοντας την έκταση στα 2.670 m2. Στη δεύτερη περίπτωση, έκταση 9.910 m2 που καταχωρήθηκε το 1994, υπολογίστηκε από το DAMT Αυλώνας το 2020 με συνολική επιφάνεια 52.510 m2 - προσθέτοντας στο ακίνητο 42.600 m2 μέσω διορθώσεων.

Στην τρίτη περίπτωση, υπάρχουν τρεις διαφορετικές πράξεις κτήσης γης που εκδόθηκαν την ίδια ημερομηνία - η μία με εμβαδόν 6.700 m2, η δεύτερη με εμβαδόν 12.000 m2 και η τρίτη με εμβαδόν 20.820 m2.

Εν τω μεταξύ, ένα από τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν στην έρευνα - που είχε αποκτήσει έκταση 4.885 m2, δεν θα έπρεπε να ήταν δικαιούχος βάσει του νόμου 7501, έχοντας μετακομίσει από τη Χιμάρα στα Τίρανα το 1960.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Αυλώνας για το μέτρο ασφαλείας αναφέρει ότι τα πλαστά έγγραφα είχαν μεταφερθεί στις περισσότερες περιπτώσεις από τον Gjika στον Troci ως επικεφαλής της DAMT.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Αυλώνας, πάνω από 63 χιλιάδες παραθαλάσσια τ.μ. γης αλλοτριώθηκαν όταν οι Troci και Gjika ήταν επικεφαλής του γραφείου DAMT της Περιφέρειας Αυλώνας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου