Η παλαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη σε χρήση βρίσκεται στην Ελλάδα

Η παλαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη σε χρήση βρίσκεται στην Ελλάδα

Η αρχαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα και ονομάζεται Αρκαδικό Γεφύρι, το οποίο χρονολογείται στους Μυκηναϊκούς χρόνους.

Η γέφυρα του Αρκαδικού, που ονομάζεται επίσης Γέφυρα Καζάρμα, είναι μια μυκηναϊκή κατασκευή που βρίσκεται στην Πελοποννησιακή χερσόνησο.

Η γέφυρα, που βρίσκεται κοντά στον σύγχρονο δρόμο Τίρυνθας - Επίδαυρου στην Πελοπόννησο, χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σήμερα. Η μικρή τοξωτή γέφυρα διασχίζεται ακόμα από αυτοκίνητα, αν και επίσημα εγκρίνεται μόνο για πεζούς και αποτελεί σημαντικό ορόσημο και λειτουργικό χαρακτηριστικό ολόκληρης της περιοχής.

Η γέφυρα χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, ή περίπου το 1.300 π.Χ. Αρχικά και χτίστηκε για να συνδέσει την αρχαία πόλη της Επιδαύρου με τις Μυκήνες, και ως εκ τούτου αποτελούσε μέρος ενός στρατιωτικού οδικού δικτύου.

Ωστόσο, αυτό που είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της γέφυρας είναι ο τρόπος κατασκευής της. Η γέφυρα παρέμεινε όρθια και σταθερή για χιλιάδες χρόνια, αλλά παραδόξως δεν χρησιμοποιεί καμία μορφή συνδετικού υλικού όπως κονίαμα. Όχι μόνο το βάρος του ασβεστόλιθου, αλλά και το πόσο συμμετρικά είναι τοποθετημένα οι ογκόλιθοι στον κατακόρυφο άξονα, κάνει τη γέφυρα σταθερή.

Αυτό το στυλ κατασκευής, που ονομάζεται κυκλώπεια τοιχοποιία, χρησιμοποιεί τεράστιους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους, χονδρικά προσαρμοσμένους μεταξύ τους με πολύ λίγο χώρο ανάμεσα σε παρακείμενες πέτρες και χωρίς κονίαμα. Οι ογκόλιθοι συνήθως φαίνονται ακατέργαστοι, αλλά μερικοί μπορεί να έχουν διαμορφωθεί κατά προσέγγιση με ένα σφυρί και τα κενά μεταξύ των ογκόλιθων να γεμίζουν με μικρότερα κομμάτια ασβεστόλιθου.

Τα πιο γνωστά και γνωστά έργα με κυκλώπεια τοιχοποιία βρίσκονται στις Μυκήνες και την Τίρυνθα, όπου μεγάλο ποσοστό των τοίχων σε αυτές τις περιοχές χτίστηκαν με αυτήν την εντυπωσιακή τεχνική.

Η γέφυρα έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα.

Αν και σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως από πεζούς, ο αρχικός του σκοπός ήταν αρκετά διαφορετικός. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι, λόγω του στυλ της γέφυρας και του συγκεκριμένου τρόπου κατασκευής της, προοριζόταν αρχικά για χρήση από άρματα που έλκονταν από άλογα.

Η γέφυρα θα είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εμπορευμάτων από μέρος σε μέρος, αλλά επίσης θα είχε διασχιστεί από τα ελληνικά στρατεύματα στα ταξίδια τους σε όλη τη χώρα.

Αν και η Γέφυρα του Αρκαδικού μπορεί να είναι η παλαιότερη γέφυρα που χρησιμοποιείται ακόμα στην Ευρώπη, δεν είναι μοναδική στην ευρύτερη περιοχή. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα τέσσερα γνωστά μυκηναϊκά τοξωτά γεφύρια κοντά στο Αρκαδικό και όλα ανήκουν στον ίδιο αυτοκινητόδρομο της Εποχής του Χαλκού μεταξύ των δύο πόλεων, και όλα παρόμοιας σχεδίασης και ηλικίας.

Ένα βίντεο της γέφυρας του Αρκαδικού, ίσως της παλαιότερης γέφυρας στην Ευρώπη που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου