221.000 Αλβανοί μετανάστευσαν τα τελευταία 5 χρόνια

26/06/22, 11:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Στην Αλβανία υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα λόγω της μετανάστευσης και της  υπογεννητικότητας. Οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται πλέον στο αποκορύφωμά τους, αλλά όλο και λιγότεροι άνθρωποι φαίνονται να εργάζονται στα χωράφια. Φέτος, η γεωργία στην Αλβανία αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού καθώς και υψηλή τιμή του πετρελαίου και των απαραίτητων γεωργικών εισροών.

«Οι εργαζόμενοι φεύγουν όλοι. Δεν έχουμε εργάτες για τη σοδειά, δεν έχουμε εργάτες για το εργοστάσιο. Δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει τους αγρότες, επηρεάζει και τους εξαγωγείς γιατί από 2500 δολάρια που κόστιζαν 20 τόνοι να σταλούν στην Αμερική, τώρα κοστίζουν 15 χιλιάδες δολάρια. Επομένως, δεν ξέρουμε πώς να καθορίσουμε την τιμή», λέει ο Dedë Sterkaj από την εταιρεία LNL.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αλβανικού Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής, INSTAT, από το 2016 έως το τέλος του 2021 από την Αλβανία έχουν μεταναστεύσει περίπου 221048 άτομα με ετήσιο μέσο όρο 38841 άτομα. Μόνο πέρυσι, 42.048 άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αλβανία, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέοι ηλικίας 18 έως 40 ετών, επηρεάζοντας σημαντικά τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και της γεωργίας. 

«Είμαστε μια ομάδα συνταξιούχων που στηρίζουμε τη γεωργία. Ακόμη και η γεωργία, μεταφορικά μιλώντας, είναι συνταξιούχος. Δεν υπάρχουν πια νέοι (που ασχολούνται με τη γεωργία)», λέει ο αγρότης Prekë Game.

Όμως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζει και άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ραπτική βιομηχανία και οι μικρές επιχειρήσεις. Στις πόρτες πολλών μικρών επιχειρήσεων διαβάζονται πλέον σημειώσεις με τη ζήτηση των εργαζομένων. Ο ξυλουργός, Zija Karini, εργάζεται πλέον μόνος στο ξυλουργείο του.

Η μείωση του εργατικού δυναμικού από χρόνο σε χρόνο, λόγω της μετανάστευσης, αλλά και η μείωση του αριθμού των γεννήσεων, αναμένεται να επηρεάσει τους ρυθμούς της αλβανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αυτό έχει πλέον ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις να αρχίσουν να αναζητούν και να προσλαμβάνουν ξένους εργάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: