ETIAS: Επί πληρωμή η είσοδος στην ΕΕ από το 2023

ETIAS: Επί πληρωμή η είσοδος στην ΕΕ από το 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι από τον Μάιο του 2023 θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα ETIAS.

Αυτό σημαίνει ότι η είσοδος στην Ευρώπη δεν θα είναι πλέον δωρεάν, αλλά θα απαιτείται πληρωμή τουλάχιστον 7 ευρώ.

Το ETIAS δεν είναι βίζα, αλλά κάτι πιο άμεσο. Η αίτηση γίνεται διαδικτυακά και δεν απαιτεί βιομετρικά στοιχεία, αλλά είναι μια διαδικασία που έχει κόστος.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το καθεστώς είναι παρόμοιο με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ESTA.

Οι πολίτες που κατοικούν στην ΕΕ αποκλείονται από το σύστημα και έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και τους επιτρέπεται να παραμείνουν όσο θέλουν σε πολλές χώρες.

Ενώ όλες οι χώρες εκτός ΕΕ που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ.λπ. πρέπει να πληρώσουν για να πάνε στην ΕΕ .

Η απόφαση αυτή επηρεάζει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έχασαν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας μετά το Brexit.

Εάν η αίτηση απορριφθεί, υπάρχει δικαίωμα άσκησης έφεσης. Η εξουσιοδότηση ETIAS ισχύει για απεριόριστο αριθμό συμμετοχών για τρία χρόνια.

Άτομα που προέρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να μείνουν περισσότερες από 90 ημέρες στο ευρωπαϊκό μπλοκ συνολικά.

Δικαιολογητικά για το ETIAS

Απαιτείται έγκυρο και ενημερωμένο διαβατήριο που έχει εκδοθεί πχ από την Αλβανία.

Το διαβατήριο πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον 3 μήνες από την ημερομηνία που ο ταξιδιώτης σχεδιάζει να εισέλθει στον χώρο Σένγκεν.

Μια διεύθυνση email για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σχετικά με την κατάσταση ETIAS του αιτούντος.

Μόλις πληρούνται όλες αυτές οι απαιτήσεις, οι ταξιδιώτες μπορούν να προχωρήσουν στην αίτησή τους ETIAS.

Η εφαρμογή ETIAS είναι απλή και διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά. Η εφαρμογή θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες ορισμένα προσωπικά στοιχεία, όπως: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, εθνικότητα, στοιχεία διαβατηρίου (Αριθμός, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης), στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο), διεύθυνση email

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου