Η Γερμανία πιέζει για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Η Γερμανία πιέζει για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς έχει υποστηρίξει απερίφραστα τις προσπάθειες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ και προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να επιταχύνουν την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε την Τετάρτη (22 Ιουνίου) ότι η διεύρυνση πρέπει να συνδεθεί με τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Η Γερμανία υπήρξε μακροχρόνιος υποστηρικτής της υποδοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ένωση. Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για την προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, ο Scholz τόνισε ότι η επιτυχής διεύρυνση συνδέεται εγγενώς με τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δεσμευτεί για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής της και για τις απαραίτητες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Σολτς κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του δήλωσης στην Bundestag την Τετάρτη.
Για να προετοιμαστεί για την ένταξη νέων μελών, η ΕΕ θα πρέπει να ανανεώσει τις εσωτερικές της δομές και διαδικασίες.

«Πρέπει να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή για διεύρυνση. Αυτό απαιτεί θεσμική μεταρρύθμιση. Και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Σολτς.

«Κάνω εντατική εκστρατεία για να ληφθούν περισσότερες αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία στο μέλλον, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Scholz σχετικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την προοπτική της διεύρυνσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου