Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αλυτρωτική εκδήλωση στην αλβανική βουλή

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αλυτρωτική εκδήλωση στην αλβανική βουλή

«Προκλητική αλυτρωτική εκδήλωση στην αλβανική βουλή για δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» και «γενοκτονία των Τσάμηδων» από την Ελλάδα,

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας και με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αλβανική βουλή για την υποτιθέμενη «γενοκτονία» των Τσάμηδων, εκδήλωση στην οποία ακούστηκαν και αλυτρωτικά ποιήματα για δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί τη θέση της Επιτροπής αν παρόμοιες αλυτρωτικές εκδηλώσεις συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και πως κρίνει που μία υπό ένταξη χώρα όπως η Αλβανία αναφέρεται επίσημα εντός του κοινοβουλίου της για δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» από μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε μία απίστευτη πρόκληση κατά της Ελλάδας προχώρησε η αλβανική πλευρά. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μέσα στο αλβανικό κοινοβούλιο μία ανιστόρητη εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της υποτιθέμενης «γενοκτονίας» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής βουλής αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη βουλή όπου τονίστηκε η επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες». Ενώ σε πανό που υπήρχαν εντός της αίθουσας του αλβανικού κοινοβουλίου που έγραφαν «78 χρόνια γενοκτονία» και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παιδιά και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα για δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» καλλιεργώντας το μισελληνισμό.

Για την ιστορία οι Τσάμηδες ήταν αλβανικό φύλο στην περιοχή της Ηπείρου που κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκαν στενά με τις δυνάμεις κατοχής σχηματίζοντας ένοπλα τμήματα που έδρασαν στο πλευρό των ναζιστικών στρατευμάτων κατά του ελληνικού πληθυσμού και επιχείρησαν με μεθόδους εθνοκάθαρσης να αφανίσουν τον ελληνικό πληθυσμό της Θεσπρωτίας. Μετά την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας η συντριπτική πλειοψηφία των Τσάμηδων επέλεξε να ακολουθήσει μαζικά τα γερμανικά στρατεύματα προς τη γειτονική Αλβανία.

Μετά την απελευθέρωση το Ειδικό ∆ικαστήριο ∆ωσίλογων των Ιωαννίνων εκδίκασε και εξέδωσε μέχρι το 1948 1.700 και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις για τα εγκλήματα των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία. Ως συνέπεια των αποφάσεων αυτών, και με αποφάσεις του ελληνικού κράτους, από τους καταδικασθέντες αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και η περιουσία τους δημεύτηκε. Οι κατά καιρούς προσπάθειες των Τσάμηδων να διεκδικήσουν τις δημευθείσες περιουσίες τους, με προσφυγές ακόμη και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα λόγω της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομολογίας για τους δωσίλογους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Πως κρίνει, μία προς ένταξη χώρα να πραγματοποιεί εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα για υποτιθέμενες «σκλαβωμένες πατρίδες» εντός του κοινοβουλίου της κατά μίας χώρας μέλους της ΕΕ;

-Εκδηλώσεις τέτοιας μορφής και ύφους συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας;»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου