Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά πτυχία ενώ τα πανεπιστήμια της βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις

Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά πτυχία ενώ τα πανεπιστήμια της βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Αλβανία βρίσκονται στις κατώτερες θέσεις τις παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κατάταξής. Επίσης βρίσκονται πολύ πιο κάτω από άλλα Πανεπιστήμια άλλων Βαλκανικών χωρών ενώ σε σύγκριση με τα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα βρίσκονται έτη φωτός μακριά.

Αν κανείς συγκρίνει τα 10 πρώτα της κάθε χώρας θα παρατηρήσει την μεγάλη διαφορά.
Ας ξεκινήσουμε με το Πανεπιστήμιο των Τιράνων που είναι το τελευταίο στα Βαλκάνια θέση 3786, ενώ στην Αλβανία θεωρείται το καλύτερο.

Ενδιαφέρον βέβαια έχει το Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς τον Φαν Σ. Νόλι (Fan S Noli) το οποίο έχει την 21 θέση στην χώρα αλλά την 16227 στην παγκόσμια κατάταξη. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας εδώ στην Κορυτσά, αν και άλλαξε και ο Πρύτανης με σκοπό την βελτίωση του, το πανεπιστήμιο της πόλης μας έχει ελάχιστους άξιους καθηγητές που κάποιοι κατέχουν τίτλους επιστημονικούς ξένων πανεπιστημίων. Οι περισσότεροι είναι μαθητές του πανεπιστημίου που με ή χωρίς τα προσόντα, ή προσόντα που «δημιούργησαν» αργότερα είναι καθηγητές. Επιπλέον οι χαμηλοί επιπέδου φοιτητές, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία τους, βρίσκουν την λύση στο φακελάκι για να περάσουν τα μαθήματα. Οπότε το πανεπιστήμιο ετοιμάζει πλασματικούς ειδικούς, ελάχιστους καλούς. Κάποιοι εξ αυτών τελείωσαν Πανεπιστήμιο χωρίς να έχουν τελειώσει την Βασική Εκπαίδευση γιατί χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία. Όσοι έχουν τα λεφτά γιατί να μην έχουν και ένα πτυχίο, έστω και αργά….. Μέχρι και ανέκδοτα υπάρχουν στην Κορυτσά για τις περιπτώσεις αυτές.

Η θέση που βρίσκεται συζητήθηκε έντονα και στα Αλβανικά ΜΜΕ με κάποιους αναλυτές να επιτίθονται σφοδρά στον αντιπρύτανη λέγοντας του πως έχει καταντήσει το πανεπιστήμιο φωλιά για της ερωμένες δικαστών, βουλευτών και πάσης εξουσίας ατόμων που η επιλογή τους γίνεται χωρίς αξιοκρατικά στοιχεία.

Το μόνο που είχε να απαντήσει ο Αντιπρύτανης είναι πως να, έχουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά την άποψη μας η συνεργασίες αυτές δεν προσθέτουν κάτι παρά αφαιρούν κύρος και σοβαρότητα από τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Όσοι ωθούν βέβαια τέτοιες συνεργασίες προσβλέπουν στην δική τους προβολή, ίσως στο «ηθικό» και οικονομικό κέρδος μέσα από προγράμματα, χωρίς να κατανοούν πως αυτή η άρρωστη κατάσταση δεν γιατρεύεται αλλά αρρωσταίνει και όσους έρχονται σε επαφή. Δίνουν επίσης την ευκαιρία οι αρμόδιοί του ντόπιου πανεπιστημίου να κρύβονται πίσω τους και να συνεχίζουν την «δουλειά» τους.

Ένα Αλβανόφωνο Πανεπιστήμιο αυτό των Ισλαμικών Σπουδών κλείνει την λίστα, δηλαδή κατέχει την τελευταία θέση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Μετά από όλα αυτά στην Αλβανία και η Αλβανική Κυβέρνηση έχει το θράσος, ενώ τα Πανεπιστήμια της είναι λίγο πιο πάνω από αυτά της Αφρικής του Αφγανιστάν κλπ να υποβιβάζει τα Ελληνικά Πτυχία όσων φοιτητών σπούδασαν στην Ελλάδα και επέστρεψαν με την Ελληνική Κυβέρνηση ακόμη να περιμένει και δεν κάνει μια σωστή συμφωνία μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων Παιδείας.

Πελασγός Κορυτσάς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου