Η ενίσχυση ασφάλειας και σταθερότητας της Ευρώπης στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Η ενίσχυση ασφάλειας και σταθερότητας της Ευρώπης στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

H ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλωσορίσουν επίσης ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ της επίσημης έναρξης της συνόδου θα προηγηθεί συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Με τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη, έχουμε λάβει πρωτοφανή δράση, προβάλλοντας τη γεωπολιτική επιρροή της ΕΕ. Τώρα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου μας. Αυτό θα είναι το επίκεντρο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας στις 23-24 Ιουνίου» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι θα καλέσει τους «27» να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι θα καλέσει τους «27» να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία ισχυρή ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντικά για την ΕΕ και η ΕΕ είναι σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει επομένως να ανανεώσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας από τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα τους συναντήσουμε πριν από το επίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Συμπληρώνει ότι «η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες είναι αξίες που μοιράζεται η ΕΕ με άλλους ευρωπαίους εταίρους. Η ιδέα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας παρουσιάστηκε για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας. Θα συμμετάσχουμε σε μια στρατηγική συζήτηση για το πώς να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εστιάζει και στην επισιτιστική κρίση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι συνέπειες του πολέμου γίνονται αισθητές πολύ πέρα από την περιοχή μας».

«Η Ρωσία εξοπλίζει τις προμήθειες τροφίμων, κλέβει σιτηρά, μπλοκάρει λιμάνια και μετατρέπει τις ουκρανικές γεωργικές εκτάσεις σε πεδία μάχης. Αυτό επηρεάζει πολλές χώρες, ειδικά στην Αφρική, κινδυνεύοντας από λιμό, πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Βασιζόμενοι στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, θα συζητήσουμε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

«Στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχαν ευρωπαίοι πολίτες και υπέβαλαν προτάσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της Ένωσής μας. Θα χρειαστεί σωστή παρακολούθηση» προσθέτει.

Ο κ. Μισέλ σημειώνει επίσης ότι «η σημερινή κατάσταση απαιτεί μια εις βάθος συζήτηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Eurogroup». Προσθέτει ότι «θα πρέπει επίσης να καθορίσουμε πώς θέλουμε να προχωρήσουμε στην Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών».

Τέλος, στην επιστολή πρόσκλησης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι την Πέμπτη, 23 Ιουνίου στις 10.30 (Ελλάδας) αρχίζει η συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και στις 16.00 (Ελλάδας) η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου