Κόσοβο και Σερβία υπογράφουν ενεργειακή συμφωνία

21/06/22, 16:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Το Κόσοβο και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή ενέργειας στους τέσσερις δήμους με Σερβική κοινότητα του βόρειου Κοσόβου, εφαρμόζοντας μια προηγούμενη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ως μέρος του διαλόγου που μεσολάβησε η ΕΕ.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Μίροσλαβ Λάιτσακ έκανε την ανακοίνωση μέσω Twitter.

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι το Κόσοβο και η Σερβία μόλις υιοθέτησαν τον Χάρτη Εφαρμογής των Συμφωνιών Ενέργειας στο πλαίσιο του Διαλόγου που μεσολάβησε η ΕΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», έγραψε.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο διαπραγματευτής του Κοσόβου Μπέσνικ Μπισλίμι. 

Οι Σέρβοι που ζουν στους τέσσερις βόρειους δήμους δεν έχουν πληρώσει για ρεύμα από το τέλος του πολέμου Κοσόβου-Σερβίας.

Όμως, τον Νοέμβριο του 2021, ο φορέας κατανάλωσης του ενεργειακού δικτύου του Κοσόβου KOSSTT ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προμηθεύει τους δήμους αυτούς με δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια. Η απόφαση ελήφθη μετά τη λήξη της συμφωνίας των 11 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις περιοχές.

«Οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας για το θέμα της ενέργειας, δεν θα αλλάξει ούτε ένα κόμμα πέρα ​​από αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες το 2013 και το 2015», είχε δηλώσει ο Μπισλίμι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Σερβία και το Κόσοβο είχαν καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία το 2015 στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ τους. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, μια εταιρεία που θα υποστηρίζεται από το Βελιγράδι θα είναι υπεύθυνη για την παροχή ενέργειας στους τέσσερις δήμους στο βορρά.

Ο Μπισλίμι και ο Σέρβος ομόλογός του Πέταρ Πέτκοβιτς θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να διοργανώσουν μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι και του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών έχει σταματήσει από τον Ιούλιο του 2021. Ενώ οι επικεφαλείς διαπραγματευτές έχουν συναντηθεί πολλές φορές, δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί θέματα ημερήσιας διάταξης για επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κοσόβου και της Σερβίας.

Τον Μάιο, ο Πρωθυπουργός Albin Kurti και ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic δείπνησαν με τον Lajcak στο Βερολίνο, αφού κάθε πλευρά συναντήθηκε χωριστά με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz. Το άτυπο δείπνο ήταν μια προσπάθεια αναβίωσης του διαλόγου, ο οποίος παραμένει παγωμένος από τον Ιούλιο του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: