Η ΕΕ επιβεβαιώνει συνάντηση κορυφής μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

Η ΕΕ επιβεβαιώνει συνάντηση κορυφής μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι σήμερα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, στις οποίες η ενεργειακή συμφωνία θα είναι στην ημερήσια διάταξη, καθώς και προετοιμασίες για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Kurti και του προέδρου Vucic, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ θα αναλάβει άλλον έναν γύρο συνομιλιών ως μέρος του διαλόγου σε επίπεδο κορυφαίων διαπραγματευτών, ανακοίνωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ.

Η ΕΕ αναμένει ότι σε αυτή τη συνάντηση σε επίπεδο κορυφαίων διαπραγματευτών θα υπάρξει συγκεκριμένη συναίνεση για την εφαρμογή της ενεργειακής συμφωνίας και πιθανώς υπογραφή δήλωσης για το θέμα των αγνοουμένων.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συμφωνία, διπλωμάτες σύμφωνα με την REL, λένε ότι είναι η ίδια συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2013, επιβεβαιώθηκε το 2015 και πλέον τα μέρη θα συμφωνήσουν μόνο για το σχέδιο εφαρμογής της. Η ΕΕ αναμένεται να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσόβου και του Προέδρου της Σερβίας, πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο διάλογο.

Αν υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση σε επίπεδο κορυφαίων διαπραγματευτών σήμερα, τότε οι πιθανότητες για συνάντηση κορυφής θα είναι καλύτερες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου