Το σοσιαλιστικό κόμμα Αλβανίας θα ψηφήσει για τη «Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα»

Το σοσιαλιστικό κόμμα Αλβανίας θα ψηφήσει για τη «Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα»

Μετά την οργή για την απόρριψη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενός ψηφίσματος καταδίκης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα στο αλβανικό κοινοβούλιο τον Μάιο, η πλειοψηφία έχει τώρα καταθέσει το δικό της ψήφισμα προς έγκριση.

Το ψήφισμα ξεκίνησε από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Τρίταν Σέχου και αποσκοπούσε στην καταδίκη της σφαγής περισσότερων από 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών σε διάστημα δύο εβδομάδων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1995.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) απέρριψε το ψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ οποιουδήποτε σχεδίου του Σαλί Μπερίσα, τον οποίο υποστηρίζει ο Σέχου.

Αυτό οδήγησε την αντιπολίτευση να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και το PS ότι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ήταν βουλευτής στη Σερβία όταν έλαβε χώρα η σφαγή. Εκείνη την εποχή, απείλησε τη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας την να μην παρέμβει: «Για κάθε Σέρβο που σκοτώνεται, θα σκοτώνουμε 100 μουσουλμάνους», ορκίστηκε στο σερβικό κοινοβούλιο.

Όμως, την Πέμπτη (16 Ιουνίου), ανακοινώθηκε ότι ένα ψήφισμα θα παρουσιαστεί και θα ψηφιστεί στις 7 Ιουλίου.

«Συμφωνήσαμε ότι το κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Τόλαντ Μπάλα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PS.

Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο «θα πρέπει να εκφράσει σαφώς την καταδίκη του» για τη γενοκτονία.

Την Πέμπτη, ο Μπάλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους επικριτές του ότι το κόμμα του και το κοινοβούλιο δεν έχουν αμφιβολίες για το θέμα.

«Θα καλέσουμε τους εκπροσώπους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων αυτής της γενοκτονίας να ψηφίσουν», δήλωσε.

Η προηγούμενη απόρριψη του ψηφίσματος της αντιπολίτευσης είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη από τη Βοσνία, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτού Σαμπίνα Τσούντιτς.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης διαπίστωσε με σαφήνεια ότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όταν περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους», έγραψε η Κούντιτς στην επιστολή της.

«Είναι λόγω του μεγάλου σεβασμού μου για τον αλβανικό λαό που θέλω η Αλβανία να ενταχθεί στη δυτική πλευρά και να μην επιστρέψει εκεί που βρισκόταν την εποχή του Ενβέρ Χότζα», καταλήγει καλώντας το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει το ψήφισμα στη συνεδρίαση του Ιουλίου που είναι αφιερωμένη στη Σρεμπρένιτσα, «χωρίς εξαίρεση».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου