Επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Κόσοβο

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Κόσοβο

Την προσοχή της στραμμένη στα Δυτικά Βαλκάνια διατηρεί αμείωτη η Τουρκία, σε μία προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης της επιρροής της σε μία ιδιαίτερης σημασίας περιοχή.

Το Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κόσοβο, όπου είχε σειρά επαφών, θέτοντας για ακόμα μία φορά και στην Πρίστινα το ζήτημα της τρομοκρατίας με αιχμή τους τούρκους αντιφρονούντες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «γκιουλενιστές».

Στην ατζέντα της συνάντησης Τσαβούσογλου με την κοσοβάρα ΥΠΕΞ, Ντόνικα Γκερβάλα Σβαρτς ήταν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις, με την Άγκυρα να δηλώνει τη στήριξη της στην συνεχιζόμενη διαδικασία διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, καθώς και την σταθερότητα του Κοσόβο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε επίσης μνημόνιο πολιτικής αεροπορίας που θα αυξήσει τον τουρισμό και το εμπόριο.

Ο Τσαβούσογλου έγινε δεκτός από την κοσοβάρα πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, με έμφαση στις διμερείς επαφές και δη στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας και των επενδύσεων.

Τέλος ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλμπίν Κούρτι, με τον Τσαβούσογλου να δίνει έμφαση στο ζήτημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και τον γκιουλενιστών».

Η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στο Κόσοβο είναι στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του στα Βαλκάνια, με την Τουρκία να θέλει να διατηρήσει το ρόλο της στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου