Διαμαρτυρία στο Λονδίνο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Διαμαρτυρία στο Λονδίνο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην αίθουσα που στεγάζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, για να απαιτήσουν την επανένωση τους με αυτά στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία ανήκε στη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM), με αφορμή τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι εκκλήσεις για την επανένωση των μαρμάρων που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν από την Ακρόπολη πριν 200 χρόνια – και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική μνήμη του έθνους – διατυπώθηκαν το Σάββατο με έξι βρετανούς νομοθέτες να λένε στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα ότι η επανένωση αυτή θα ήταν το μόνο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε τα γλυπτά από τον διπλωμάτη το 1816.

Ο Λόρδος Νταμπς είπε: «Τα μάρμαρα πρέπει να είναι μια οντότητα και όχι διασκορπισμένα σε διαφορετικές χώρες. Αρχικά είχαν κλαπεί από την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα».

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επανενωθούν στο αθηναϊκό τους σπίτι. Ας βάλουμε διεθνείς θησαυρούς σε προσεκτικά ναυλωμένα αεροπλάνα αντί για απελπισμένους πρόσφυγες», είπε η βαρόνη Chakrabarti, και νέο μέλος του BCRPM.

«Το ζήτημα είναι το πότε», σχολίασε ο Λόρδος Κάμπελ-Σαβούρς.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η συνέχιση της κατοχής των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μια ξεπερασμένη πολιτική, που έχει τις ρίζες της στον ιμπεριαλισμό», δήλωσε η βουλευτής Margaret Ferrier.

«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τα επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο είναι προσβλητικό για την Ελλάδα και τον λαό της», δήλωσε ο βουλευτής Dave Doogan.

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Λόρδος Σίκκα.

Η βραβευμένη βρετανίδα συγγραφέας και μέλος του BCRPM Victoria Hislop, στην οποία έχει απονεμηθεί η τιμητική ελληνική υπηκοότητα, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται από τη Συντηρητική κυβέρνηση (η ίδια παραπαίει στο χείλος του γκρεμού) και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο γίνονται σκόνη και το ελληνικό φως λάμπει στα Μάρμαρα για άλλη μια φορά».

Το Βρετανικό Μουσείο υπαινίσσεται ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «θα μπορούσαν να μοιραστούν»
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια συμφωνία όπου και οι δύο μοιράζονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο LBC στο Λονδίνο, ο πρώην καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου ρωτήθηκε εάν θα γινόταν μια διευθέτηση που θα έβλεπε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να εκτίθενται τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο: «Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους διαχειριστές [του Βρετανικού Μουσείου], αλλά νομίζω μια τέτοια ρύθμιση θα λειτουργούσε», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου