Μακρόν από Κίεβο: Να προσέχουμε τα Βαλκάνια - Αντιδράσεις ΗΠΑ

Μακρόν από Κίεβο: Να προσέχουμε τα Βαλκάνια - Αντιδράσεις ΗΠΑ

Όταν ο ήχος των σειρήνων τάραξε τη σχετική ηρεμία του Κιέβου το πρωί της Πέμπτης, ήταν μια ζοφερή υπενθύμιση στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι το μέρος που επισκέπτονταν ήταν στην πραγματικότητα ένας τόπος σε πόλεμο.

Όχι ότι ένιωθαν ότι κινδυνεύουν. Επειδή ακριβώς όπως άλλοι ηγέτες πριν από αυτούς, ταξίδεψαν στην Ουκρανία με ένα ειδικό τρένο που έφευγε από την Πολωνία στη μέση της νύχτας και το φρουρούσαν δεκάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες.

Η αποστολή ήταν να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις σχετικά με αυτό που η ουκρανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως έλλειψη απτής υποστήριξης από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Υπήρξε πολλή κριτική τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά από τον Μακρόν και τον Σολτς, και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο σημείο να υποδηλώνει ότι και οι δύο προσπαθούν να αλλάξουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως αυτή τη φορά ο Μακρόν φάνηκε αποφασισμένος να αλλάξει αυτή την πεποίθηση και στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετέφερε την πολυπόθητη υποστήριξη, ενώ αναφέρθηκε και στα Βαλκάνια.

«Είμαστε όλοι υπέρ του να δοθεί στην Ουκρανία η υποψηφιότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν συγκεκριμένο χάρτη και θα περιλαμβάνει τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Μακρόν.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Κίεβο ως ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα. «Η Ουκρανία ένιωσε την υποστήριξη τεσσάρων ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζουν την πορεία μας προς την ΕΕ: Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία και Γερμανία, που είναι όλες μαζί μας», είπε ο Ζελένσκι.

Οι ηγετικές χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ έδειξαν έτσι πολιτική αλληλεγγύη για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας και στη σύνοδο κορυφής της την επόμενη εβδομάδα, θα φανεί εάν θα λάβει η Ουκρανία την πολυπόθητη υποψηφιότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις αλλεπάλληλες διπλωματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Κίεβο, πρότεινε στην Ουκρανία τη δυνατότητα επίλυσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία μέσω διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ασκήσουν πίεση στο Κίεβο για εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου