Το παιχνίδι του Ράμα με την Ελλάδα - Θέλει να διαπραγματευτεί ο ίδιος για το ΔΔΧ

Το παιχνίδι του Ράμα με την Ελλάδα - Θέλει να διαπραγματευτεί ο ίδιος για το ΔΔΧ

Η Αλβανία απέκτησε νέο Πρόεδρο, που δεν είναι άλλος από τον εκλεκτό του Έντι Ράμα. Πρόκειται για τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 24 Ιουλίου. Αυτή η εκλογή δίνει τέλος σε μια σφοδρή και διαρκή σύγκρουση του αλβανού πρωθυπουργού με τον απερχόμενο Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, τον οποίο κ. Ράμα επιχείρησε αρκετές φορές να εκπαραθυρώσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το στοίχημα για την Αλβανία είναι μεγάλο τώρα, καθώς δεν υπάρχουν άλλοθι πλέον είτε για νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούσαν το κράτος δικαίου είτε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Και φυσικά πλέον δεν θα υπάρχει κανένα άλλοθι για τον κ. Ράμα, ώστε να προχωρήσει τη διαδικασία για την εξουσιοδότηση της διαπραγματευτικής ομάδας με σκοπό τη σύνταξη συνυποσχετικού με την Ελλάδα για την παραπομπή της διαφοράς οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τώρα θα δούμε αν είναι ειλικρινής ο κ. Ράμα ή αν απλώς ήθελε να κοιμίζει την Αθήνα και να εξασφαλίζει τη στήριξή της στην ΕΕ έναντι δεσμεύσεων που δεν είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι κάτι συμβαίνει λάθος με την Αλβανία. Ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Έντι Ράμα, δήλωσε ότι το θέμα της υποτιθέμενης συμφωνίας με την Αλβανία για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στη Χάγη δεν έχει προχωρήσει καθόλου επειδή ο Πρόεδρος Μέτα δεν υπογράφει τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις και μόλις τελειώσει η θητεία του θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Έλα όμως που ο κ. Μέτα πληροφορήθηκε τις δηλώσεις αυτές και έδωσε τη δική του εκδοχή. Ο αλβανός Πρόεδρος λοιπόν δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από τον αλβανό πρωθυπουργό για να δώσει εξουσιοδότηση και ότι ισχύει η παλαιότερη εξουσιοδότηση που είχε δώσει το 2018 στον τότε ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι. Βεβαίως, ο κ. Μέτα στη μακροσκελή δήλωσή του αφήνει αιχμές, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ράμα θέλει να διαπραγματευθεί ο ίδιος με την Ελλάδα και για τον λόγο αυτό δεν υποβάλλει αίτημα στον κ. Μέτα, με τον ο­ποίο οι σχέσεις εί­ναι πολεμικές.

Σχέσεις αλληλοεξόντωσης
Το πρόβλημα όμως θα παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό διότι ο Ιλίρ Μέτα είναι σε πόλεμο αλληλοεξόντωσης με τον Έντι Ράμα. Έτσι, ακόμη κι αν ο κ. Ράμα ξεκινήσει διάλογο για συνυποσχετικό, θα είναι αυτός που θα παίξει τον ρόλο που έπαιξε πριν από μια δεκαετία ο Έντι Ράμα, όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση του για προδοσία λόγω της υπογραφής της Συμφωνίας με την Ελλάδα, την οποία κατόρθωσε να ακυρώσει προσφεύγοντας στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Συνεπώς, καλή η σχέση με τον κ. Ράμα, καλή η υποστήριξη της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά ας δοκιμαστούν όλοι οι τρόποι ώστε να πιεστεί η αλβανική πλευρά για να αποδεχθεί την προσφυγή στη Χάγη…

Υπουργείο Εξωφρενικών - paron.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου