Βούτσιτς: Η Σερβία δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Βούτσιτς: Η Σερβία δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Η Σερβία δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα σερβικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ για αμοιβαία αναγνώριση.

Τα σχόλια του Βούτσιτς ήταν απάντηση σε έκθεση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) την Τρίτη (14 Ιουνίου). Η έκθεση της AFET για τη Σερβία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ αυτής και του Κόσοβου πρέπει να καταλήξει σε αμοιβαία αναγνώριση.

Η έκθεση καλούσε επίσης τη Σερβία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Η αμοιβαία αναγνώριση είναι αυτό που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλό που το επιθυμούν, αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε εμείς. Και όπως είπα – ο καθένας έχει τη δουλειά του, αυτοί έχουν τη δική τους, εμείς έχουμε τη δική μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ του Κόσοβου και της Σερβίας που διευκολύνεται από την ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά αρνήθηκε να υποχωρήσει στο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης, απαίτηση που επαναλαμβάνουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σέρβος ηγέτης εξέφρασε την έκπληξή του μετά τη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι η αμοιβαία αναγνώριση θα είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Το είχαμε παρατηρήσει αυτό, αλλά στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα ήταν η «πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων» και πουθενά δεν γίνεται λόγος για αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε ο Βούτσιτς στα σερβικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Ο Βούτσιτς ορκίστηκε πρόεδρος της Σερβίας στις 31 Μαΐου. Στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές του, ορκίστηκε να «διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας».

Το Κόσοβο και η Σερβία έχουν εμπλακεί σε διάλογο για τη λεγόμενη εξομάλυνση των σχέσεων από το 2011, ο οποίος έχει αποφέρει φτωχά αποτελέσματα, παρά τις περίπου 33 συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αλλά εφαρμόζονται μερικώς και επιλεκτικά μόνο. Το ακανθώδες ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης, στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Σερβία, δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι του διαλόγου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου