Η Σχολή του Αριστοτέλη: Ένα από τα πρώτα «πανεπιστήμια» στον κόσμο

Η Σχολή του Αριστοτέλη: Ένα από τα πρώτα «πανεπιστήμια» στον κόσμο

Ένας τόπος παγκόσμιου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα ερείπια της Σχολής του Αριστοτέλη βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά από τη σύγχρονη πόλη της Νάουσας, στην περιφέρεια της Μακεδονίας.

Στην περιοχή της Εσβόριας, στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, η Σχολή του Αριστοτέλη είναι φωλιασμένη σε ένα γαλήνιο περιβάλλον γεμάτο δέντρα. Δίπλα στις σκιασμένες σπηλιές που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, θα βρείτε ρυάκια και λιμνούλες.

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, επέλεξε αυτήν την τοποθεσία για να ιδρύσει τη σχολή του κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Στόχος του ήταν να διδάξει το μεγαλείο και το εύρος της επιστημονικής και φιλοσοφικής γνώσης που προέρχεται από την κλασική ελληνική σκέψη.

Τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας, μαζί με τη γνώση του φυσικού κόσμου, διδάχθηκαν στον Μέγα Αλέξανδρο, τον γιο του βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου Β', όπως και σε άλλους ευγενείς της Μακεδονικής αυλής.


Το Νυμφαίο της Μίεζας, όπως ήταν γνωστό κατά την αρχαιότητα, ήταν το μέρος συνάντησης του Αριστοτέλη με τον μεγάλο στρατιωτικό διοικητή, τον Μέγα Αλέξανδρο, που θα επηρέαζε το μέλλον της ανθρωπότητας και του δυτικού πολιτισμού.

Καταλαμβάνοντας ένα εντυπωσιακό τοπίο, το Νυμφαίο της Μίεζας ήταν το ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες. Ήταν τοποθεσία που προσέλκυε τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αριστοτέλης δίδαξε «τον ηθικό και πολιτικό λόγο» εκείνης της εποχής στο νεαρό απόγονο των Μακεδόνων ευγενών με τη φιλοσοφία, την πολιτική, τη λογοτεχνία, τα μαθηματικά και τις πολεμικές στρατηγικές να είναι μεταξύ των θεμάτων που κάλυπτε ο αρχαίος διδάσκαλος.

Μερικά από τα αρχαία πέτρινα παγκάκια παραμένουν στο χώρο σήμερα, δείχνοντάς μας πού κάθισαν αυτοί οι δύο μεγάλοι άνδρες, ενώ τα σκιερά μονοπάτια αποκαλύπτουν τα μέρη όπου περπάτησαν και συλλογίστηκαν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου