Στήριξη Ολλανδίας για τις υποψηφιότητες Αλβανίας και Σκοπίων στην ΕΕ

Στήριξη Ολλανδίας για τις υποψηφιότητες Αλβανίας και Σκοπίων στην ΕΕ

Η Ολλανδία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδουν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NL Times.

Το υπουργικό συμβούλιο και τα κόμματα του συνασπισμού στο Tweede Kamer – τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ολλανδία – τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης των δύο βαλκανικών χωρών στην ΕΕ. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη.

Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας «το γεωστρατηγικό πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία και την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας».

Ενώ ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ήταν αρχικά αντίθετος με την ιδέα, τώρα είναι στο πλευρό του, αναφέρει ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας De Telegraaf. Το 2018, ο Ρούτε δήλωσε ότι η παροχή της ιδιότητας του μέλους και στις δύο χώρες θα «αποδυνάμωνε ολόκληρη την Ένωση». Επικαλέστηκε επίσης τη διαφθορά και την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου στις βαλκανικές χώρες. Το 2019, η Ολλανδία προσχώρησε στη Γαλλία και τη Δανία για να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις και για τις δύο χώρες, ανέφεραν οι NL Times.

Τώρα, η Ολλανδία συμμετέχει και ο Ρούτε προσπαθεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου