Αλβανία: Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2000, οι επενδύσεις στην οικονομία

Αλβανία: Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2000, οι επενδύσεις στην οικονομία

Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2000 διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις στην αλβανική οικονομία (ιδιώτες και δημόσιο) το 2012, σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επικαλείται -σε σχετικό ρεπορτάζ του- ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Top Channel.

Το 2012, οι επενδύσεις αντιστοιχούσαν στο 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2000 το ποσοστό τους κυμάνθηκε από 28% έως και 30% του ΑΕΠ. Εξάλλου,από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι, η μείωση των επενδύσεων οφείλεται- σε μεγάλο βαθμό- στην περικοπή των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες συρρικνώθηκαν στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 10% το 2008.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, η επιδείνωση των δεικτών του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος έχει περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ και ο ιδιωτικός τομέας ακολουθεί την ίδια πτωτική τάση, καθώς, οι ιδιωτικές επενδύσεις – όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός – διαμορφώθηκαν στο 19,1% του ΑΕΠ το 2012, μειωμένες κατά 1,1% σε σχέση με το 2009. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης δεν αφήνουν περιθώρια στις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.


Σύμφωνα με τους ίδιους, "οι επενδύσεις είναι η κύρια πηγή απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης και η μείωσή τους αποτελεί πλήγμα για την ανάπτυξη που έχει συρρικνωθεί στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα και ταυτόχρονα, επισκιάζει τις ελπίδες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την υλοποίηση των οποίων δεσμεύονται τα κόμματα ενόψει των εκλογών της Κυριακής 23 Ιουνίου".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κάλιαρι πολιορκεί τον Τάτο
Αλβανικά πρωτοσέλιδα Σαββάτου
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη