Για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου κατηγορεί ο Τσαβούσογλου την Ελλάδα

Για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου κατηγορεί ο Τσαβούσογλου την Ελλάδα

Καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο των προκλητικών δηλώσεων των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Τη σκυτάλη, σήμερα, Δευτέρα, πήρε και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Ερσίν Τατάρ.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να δώσει νομικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στις παραβιάσεις», προσθέτοντας ότι απλώς πηγαίνει διεθνή κοινότητα και «κλαίγεται ότι η Τουρκία θα μας επιτεθεί».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει κάτι μέσω της εχθρότητας προς την Τουρκία και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να κάνει λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μην δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία μαχητικά F-16.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του απόστρατου αντιναυάρχου Γιάννη Εγκολφόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open είχε πει:

«Αυτό που θα τους συμβεί δεν το έχουν διανοηθεί και ξέρετε αυτό τους το φυλάμε από τα Ίμια».

«Δεν έχει νόημα να απαντήσουμε σε απόστρατους αξιωματικούς» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να προσθέσει:

«Αν είχε το θάρρος ας το έκανε. Δεν υπάρχει λόγος να παρηγορούν τον εαυτό τους με κούφια λόγια».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, επανέλαβε τη θέση του για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατώ, ενώ για το άνοιγμα των Βαρωσίων ισχυρίστηκε ότι δεν παραβιέαζεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρούν αν παρουσιάσουν το θέμα σαν μία νέα εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι σταδιακά θα υλοποιηθούν όλα τα σχέδια για τα Βαρώσια.

Το τουρκικό αφήγημα

Σε πορεία κλιμακούμενης έντασης βρίσκεται η Τουρκία, έχοντας θέσει στο επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου. Η επιθετική ρητορική κορυφαίων υπουργών, αλλά και του ίδιου του Τούρκου προέδρου, συνοδεύεται από τουρκικά δημοσιεύματα που συμβάλλουν στο «χτίσιμο» ενός αφηγήματος κατά της Ελλάδας.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ απείλησε τη χώρα μας θυμίζοντας την Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγκεκριμένα, από την πόλη Βαν ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια», ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία έστειλε μήνυμα με την άσκηση Efes και πως η Ελλάδα το έλαβε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε τα όσα συμφώνησαν οι δυο τους στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, καθώς μίλησε αρνητικά για την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Προηγήθηκε ενορχηστρωμένη «επίθεση» του τουρκικού Τύπου την Κυριακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φιλοκυβερνητική Milliyet, η οποία γράφει πως η Τουρκία διεκδικεί 22 νησιά «με τη δύναμη της Λωζάννης». Μάλιστα υποστηρίζει πως ορισμένα από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Άγκυρα λόγω της στρατιωτικοποίησής τους είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη.

Με τη σειρά της, η Yeni Safak αναφέρει πως 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία». Τονίζει δε, πως μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Το εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζει, επίσης, πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννέα νησιών (!) και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνον το δικαίωμα χρήσης. Ανάμεσα στα εν λόγω νησιά είναι –όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα- η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία και η Ρόδος.

Τα δημοσιεύματα αυτού του τύπου έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ και στα τουρκικά κανάλια οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την «ελληνική επιθετικότητα στο Αιγαίο».

Ο τουρκικός Τύπος βρίσκεται σε συντονισμό με το αναθεωρητικό δόγμα Ερντογάν, που άρχισε να προβάλλεται με ένταση την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και των συζητήσεων που έγιναν στην Ουάσινγκτον σχετικά με την απομάκρυνση του ενδεχόμενου να πωληθούν F-16 στην Τουρκία και υπέρ της πιθανότητας να προμηθευτεί η Ελλάδα F-35.

Η Άγκυρα απειλεί πως θα περάσει στην επόμενη φάση των διεκδικήσεών της για τα ελληνικά νησιά, όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν αυτό χρειαστεί».

Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Efes, που προέβλεπε σενάρια απόφασης σε ακτές, δήλωσε ότι «καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, που είναι σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω».

πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου