Κωνσταντινούπολη και Ιστανμπούλ: Γιατί και οι δύο ονομασίες είναι ελληνικές

Κωνσταντινούπολη και Ιστανμπούλ: Γιατί και οι δύο ονομασίες είναι ελληνικές

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική εκστρατεία το 2019 ανέφερε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν θα ονομαστεί ποτέ ξανά «Κωνσταντινούπολη».

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος μάλλον αγνοεί ότι ακόμη και το «Istanbul» είναι ένα όνομα που υιοθετήθηκε από τα ελληνικά. Συγκεκριμένα, προέρχεται από την ελληνική φράση «εις την πόλη», δηλαδή, μέσα στην πόλη.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των πολλών αιώνων της ύπαρξής της, οι Έλληνες είχαν αναφερθεί στην Κωνσταντινούπολη απλώς ως «Πόλη». Όταν κάποιος πήγαινε στην Πόλη, έλεγε «Is tin Poli» — μια φράση που μεταμορφώθηκε στον σύγχρονο όρο Κωνσταντινούπολη.

Η μεγάλη πόλη ονομαζόταν Κωνσταντινούπολη από την ευρύτερη περιοχή μέχρι τον 20ο αιώνα. Αν και οι Οθωμανοί την αποκαλούσαν ανεπίσημα για χρόνια Istanbul, η επίσημη αλλαγή του ονόματος έγινε το 1930 μετά την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

Για τους Έλληνες, η Κωνσταντινούπολη θα είναι πάντα Κωνσταντινούπολη
Φυσικά, σε όλη την ιστορία, οι Έλληνες ποτέ δεν αποκαλούσαμε την Κωνσταντινούπολη «Istanbul». Αυτό οφείλεται εν μέρει στη φρίκη που νιώθαμε γνωρίζοντας ότι όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών στις 29 Μαΐου 1453, σήμαινε το τέλος του Βυζαντίου και στη συνέχεια του ελληνισμού στην Ανατολή. Ήταν η αρχή σχεδόν 400 χρόνων σκότους.

Είναι επίσης εν μέρει επειδή οι Έλληνες αισθανόμαστε φυσικά, νοσταλγοί για τη λαμπρότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία βοήθησε επίσης στην περαιτέρω εξάπλωση της Ορθοδοξίας σε όλη τη Ρωσία και τα σημερινά βαλκανικά εδάφη.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος της άρνησης των Ελλήνων να δεχτούμε το όνομα «Istanbul» για την αγαπημένη μας Πόλη είναι ότι από τη δεκαετία του 1920, το σύγχρονο τουρκικό κράτος είναι εχθρός του ελληνισμού και της ίδιας της Ελλάδας.

Οι Έλληνες δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τη σφαγή των Ελλήνων στη Σμύρνη το 1922, την πυρπόληση των ελληνικών γειτονιών της Κωνσταντινούπολης, τον περαιτέρω διωγμό των Ελλήνων το 1955 ή την τουρκική εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου το 1974.

Είναι ένα όνειρο των Ελλήνων ότι η Κωνσταντινούπολη θα γίνει ξανά ελληνική και πολλοί μιλούν για μια «χαμένη πατρίδα». Στις καρδιές των Ελλήνων, ο μεγάλος καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας είναι ακόμα ελληνικός.

Αν και αυτό θα παραμείνει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, κανένας Έλληνας δεν θα αποκαλεί ποτέ πρόθυμα την Κωνσταντινούπολη «Istanbul», όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συνεχίζει να αναφέρεται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως «Σκόπια», αρνούμενοι να επισυνάψει τη λέξη «Μ» με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή στη βαλκανική αυτή χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου