Giostra di Zante: Το ζακυνθινό έθιμο της Πεντηκοστής

13/06/22, 11:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

​Η Γκιόστρα της Ζακύνθου, μια μεγάλη Πανευρωπαϊκή γιορτή της οποίας την πολιτιστική σημασία δεν αρνείται κανείς, επιστρέφει ξανά και φέτος ύστερα από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ένα δρώμενο ιππικών αγώνων με Μεσαιωνικό χαρακτήρα που φέρνει κοντά τους λαούς μας, που φιλοδοξεί, όχι μόνο να συνεχίσει την πλούσια και ποιοτική πολιτιστική του προσφορά, αλλά και για να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον κάθε τόπο ξεχωριστά συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξή του.

Στην φετινή Γκιόστρα θα λάβουν μέρος αντιπροσωπείες από την Ιταλία η ομάδα Giostra Cavalleresca di Sulmona, από το Σαν Μαρίνο η ομάδα La Corte di Olnano e la Compagnia dell'Istrice και ο Δήμαρχος του

το Σαν Μαρίνο ως επίσημος καλεσμένος, η ομάδα Krumlovští pištci από την Τσεχία καθώς και από την Κροατία η ομάδα Viteško Alkarsko Društvo Sinj. Από τα Ιόνια Νησιά θα παρευρεθούν ομάδες όπως το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, το Λύκειο Ελληνίδων Κεφαλονιάς (παράρτημα Αργοστολίου), ο χορευτικός Σύλλογος Ιθάκης «Χαρίλαος Τσιγώνιας», ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας.

Από την Ζάκυνθο θα συμμετάσχουν το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Διονυσίας Ξένου, η ομάδα « Συκολιθιά» Αμπελοκήπων , ο σύλλογος Σκουλικάδου « Ερωτόκριτος» η Ολυμπιάδα Ζακύνθου, η Σχολή Χορού «Παλμός» Ανδριανής Μαρούλη, και η Σχολή Χορού Σόνιας Μηχανού.

Γκιόστρα είναι ένα από τα παλιότερα δρώμενα του ζακυνθινού καρναβαλιού. Μαζί με τους χορούς, που διεξάγονταν κυρίως στις πολυτελείς αίθουσες των δύο Καζίνων (Ρωμιάνικο και Λομπαρδιανό) και τις πασίγνωστες και λαοφιλείς «Ομιλίες» (θέατρο δρόμου), οι οποίες παριστάνονταν από τον λαό σε υπαίθριους χώρους, αποτελούσαν (και αποτελούν) τις κυριότερες εκφράσεις της αποκριάτικης διασκέδασης του φημισμένου ιόνιου νησιού.ρόκειται για έφιππους αγώνες, στους οποίους οι συμμετέχοντες λάβαιναν μέρος, διεκδικώντας το έπαθλο, όπου ήταν ένα αργυρό σπαθί, για τον πρώτο και ένα ζευγάρι ασημένια σπιρούνια για τον δεύτερο, αλλά και για την τιμή μιας γυναίκας, προς χάριν της οποίας αγωνίζονταν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: