Πώς οι αρχαίοι Έλληνες διαμόρφωσαν το λατινικό αλφάβητο

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες διαμόρφωσαν το λατινικό αλφάβητο

Το λατινικό αλφάβητο είναι αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη μορφή γραπτού λόγου στον κόσμο, η ιστορία του οποίου ανάγεται στο χρόνο στις εποχές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής κυριαρχίας σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Στη σύγχρονη μορφή του, με τις πολλές παραλλαγές και αλλοιώσεις του, το λατινικό αλφάβητο χρησιμοποιείται επίσημα από 131 έθνη, και είναι επίσης μια επίσημη γραφή σε δώδεκα άλλες χώρες. Ακόμη και στις χώρες που δεν το χρησιμοποιούν επίσημα, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους τους όχι μόνο το αναγνωρίζουν, αλλά μπορούν και να το διαβάσουν, κυρίως λόγω της παγκόσμιας επιρροής της αγγλικής γλώσσας στην εποχή μας.

Ωστόσο, η ακριβής προέλευση του λατινικού αλφαβήτου που χρησιμοποιείται τώρα από δισεκατομμύρια ανθρώπους είναι σχετικά άγνωστη, και πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πραγματικά ότι το ίδιο το λατινικό αλφάβητο βρίσκει τις ρίζες του σε μια παλαιότερη μορφή ελληνικής γραφής.

Η προέλευση του λατινικού αλφαβήτου

Είναι ευρέως αποδεκτό στη γλωσσική κοινότητα ότι το λατινικό αλφάβητο είναι προϊόν ενός μακρού και περίπλοκου ταξιδιού με ρίζες στην ιερογλυφική παράδοση της αρχαίας Αιγύπτου. Ωστόσο, η πιο εμφανής και εξέχουσα επιρροή του προήλθε από το ίδιο το ελληνικό αλφάβητο.

Δεν ήταν άλλη από την ευβοϊκή παραλλαγή του ελληνικού αλφαβήτου, που χρησιμοποιήθηκε στο νησί της Εύβοιας, η οποία τελικά δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «δυτικά ελληνικά αλφάβητα».

Με τη σειρά τους, τα δυτικά ελληνικά αλφάβητα διαμόρφωσαν το ετρουσκικό αλφάβητο, τον άμεσο προκάτοχο του αλφαβήτου που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να γράψουν τη λατινική γλώσσα.

Το ευβοϊκό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε από Έλληνες που ζούσαν στις πόλεις της Χαλκίδας και της Ερέτριας ξεκινώντας κατά την ελληνική αρχαιότητα.

Η ελληνική αποικία της Κύμης και πώς διαμόρφωσε το λατινικό αλφάβητο

Οι αρχαίοι Έλληνες της Χαλκίδας ήταν οι πρώτοι που αποίκησαν την ηπειρωτική χώρα της σημερινής Ιταλίας.
Ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ., Χαλκιδαίοι έπλευσαν στην Ιταλία και ίδρυσαν την πρώτη ελληνική αποικία στη χερσόνησο, την πόλη Κύμη. Η Κύμη δεν ήταν μόνο η πρώτη αποικία που ίδρυσαν οι Έλληνες άποικοι, αλλά έγινε επίσης μια από τις πιο ζωντανές και ισχυρές απικοίες ανά τους αιώνες, πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση.


Οι Έλληνες της Κύμης διέδωσαν στους ντόπιους τον ελληνικό τους πολιτισμό σε όλη την Ιταλία και εισήγαγαν το ευβοϊκό αλφάβητο, αυτό που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους στην Εύβοια.

Οι Ετρούσκοι, των οποίων ο πολιτισμός ήρθε σε άμεση επαφή και αλληλεπίδραση με τους Έλληνες αποίκους, επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Κύμιους και τους υπόλοιπους γειτονικούς ελληνικούς οικισμούς.

Έτσι, περίπου από το 650 π.Χ. μέχρι περίπου το 100 π.Χ., οι Ετρούσκοι υιοθέτησαν και χρησιμοποίησαν το ευβοϊκό αλφάβητο που εισήγαγαν στην Ιταλία οι Έλληνες της Κύμης, για να δημιουργήσουν μια δική τους γραπτή μορφή, την ετρουσκική γλώσσα.

Οι έννοιες των περισσότερων ετρουσκικών λέξεων είναι ακόμα άγνωστες, και για αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στον κόσμο της γλωσσολογίας. Ωστόσο, τα γράμματα που υιοθέτησαν καταγράφοντας τη γλώσσα τους γραπτώς είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα.

Όχι απλά μια παραλλαγή της ελληνικής

Είναι προφανές ότι χωρίς τις πρώτες ελληνικές αποικίες της Ιταλίας και τη μαζική πολιτιστική τους επιρροή στην περιοχή, ο σημερινός γραπτός λόγος θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετικός.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ κανείς να θεωρεί την εξέλιξη των γλωσσών ως μια στατική διαδικασία.

Οι γλωσσικές επιρροές, προσαρμογές και αλλαγές χρειάζονται αιώνες για να δημιουργηθεί ένα εντελώς «νέο προϊόν» με τη μορφή αλφαβήτου ή γλώσσας. Έτσι, δεν μπορεί κανείς απλώς να πει ότι το λατινικό αλφάβητο είναι απλώς μια παραλλαγή του ελληνικού.

Θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι το ίδιο το ελληνικό αλφάβητο, μια μορφή γραπτού κειμένου που διαμόρφωσε τόσο βαθιά τα λατινικά, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά προϊόν της εξέλιξης του φοινικικού αλφαβήτου, το οποίο με τη σειρά του βρίσκει τις ρίζες του στα ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου.

Το ταξίδι οποιουδήποτε αλφαβήτου ή γλώσσας είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, αφήνοντάς μας άφθονο χώρο για βαθιά επιστημονική έρευνα που μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από μια από τις πιο βασικές τάσεις της ανθρωπότητας, δηλαδή να μιλάει και να γράφει για να σφυρηλατήσει μια σχέση με άλλους .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου