Μείωση του αριθμού των δικαστηρίων προτείνει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Αλβανίας

Μείωση του αριθμού των δικαστηρίων προτείνει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Αλβανίας

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος προβλέπει μείωση του αριθμού των δικαστηρίων στη χώρα. Σύμφωνα με τον νέο δικαστικό χάρτη, η χώρα θα έχει 13 δικαστήρια από τα 22 που ήταν προηγουμένως, ενώ από τα έξι διοικητικά πρωτοδικεία θα παραμείνουν δύο, ένα στα Τίρανα και ένα στη Λούσνια.

Απόσπασμα από την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου:

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο πραγματοποίησε σήμερα, στις 10.06.2022, τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον «Νέο Δικαστικό Χάρτη». Σε αυτή την ειδική συνεδρίαση, το Συμβούλιο ενέκρινε την τελική έκθεση αξιολόγησης της Διθεσμικής Ομάδας Εργασίας για την αναδιοργάνωση των δικαστικών περιφερειών και την εδαφική αρμοδιότητα των δικαστηρίων.

Η υιοθέτηση του «Νέου Δικαστικού Χάρτη» σηματοδοτεί την ολοκλήρωση τριετούς εργασίας της Διθεσμικής Ομάδας Εργασίας, η οποία υποστηρίχθηκε εντατικά και επικουρήθηκε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του EWM και του INL. Η εγκριθείσα πράξη αντανακλά τις προτάσεις και τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από εκπροσώπους των τοπικών δικηγορικών επιμελητηρίων, της Γενικής Εισαγγελίας, δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της επιχειρηματικής κοινότητας . Με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις, το ΑΔΣ αποφάσισε ότι η μεταρρύθμιση του «δικαστικού χάρτη» στην Αλβανία θα αποσκοπούσε στη συγχώνευση μικρότερων και λιγότερο αποτελεσματικών δικαστηρίων.

Η πρόταση για τον «Νέο Δικαστικό Χάρτη» συντάχθηκε με βάση τα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Με βάση τη μεθοδολογία CEPEJ, η πρόταση για την αναδιοργάνωση των δικαστικών περιφερειών δημιουργεί μια καινοτόμο προσέγγιση που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος για τους πολίτες, επιτυγχάνει δίκαιη κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ δικαστηρίων και δικαστών και προωθεί την εξειδίκευση, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που απαιτείται για μια πιο ποιοτική δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου