Τούρκος διπλωμάτης: «Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν ξεκάθαρα στην Ελλάδα»

11/06/22, 16:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το φιλοκυβερνητικό κατεστημένο απείλησαν ανοιχτά με πόλεμο κατά της Ελλάδας για να δικαιολογήσουν μια εισβολή στα νησιά του Αιγαίου, ο Τούρκος διπλωμάτης Γιαλίμ Εράλπ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «η Ελλάδα έχει δίκιο» στην τρέχουσα ένταση.

«Η Ελλάδα έχει δίκιο» στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, είπε, προκαλώντας αντιδράσεις από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που έχουν «λάβαρο» την άποψη της «αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας» υιοθετώντας την αυταπάτη και τον ρεβιζιονισμό της Άγκυρας.

«Τα νησιά που είναι πέρα ​​από τα τρία μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το αποδέχεται εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε η Eralp σε τηλεοπτική δήλωση. «Το να τεθεί αυτό υπό αμφισβήτηση τώρα - στη διπλωματία - κάνει την Τουρκία επιθετικό κράτος. Αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες στη Μεσόγειο. Αποκλείεται η δημιουργία μιας συνθήκης για την καταμέτρηση όλων αυτών των νησιών. Δεν το έχουμε δει πουθενά. Η Συνθήκη της Λωζάνης, έδωσε στην Ελλάδα τα νησιά πέρα από αυτά τα 3 μίλια, είτε το θέλουμε είτε όχι».

Με πλούσιο διπλωματικό βιογραφικό, ο Yalım Eralp, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος των Mesut Yılmaz και Tansu Çiller και, μεταξύ άλλων, υπηρέτησε στη Μόνιμη Αποστολή της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και στο ΝΑΤΟ, στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι αντίρρηση σε αυτό το γεγονός θα έφερνε ένα «επιθετικό κράτος» όπως η Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: