Τούρκος υπουργός αποκάλεσε τη Θεσσαλονίκη πόλη του Κεμάλ

Τούρκος υπουργός αποκάλεσε τη Θεσσαλονίκη πόλη του Κεμάλ

Τη χαρά του που βρίσκεται «στην πόλη που γεννήθηκε ο Κεμάλ» εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί στη Σύνοδο της συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε με νόημα να του απαντήσει ότι ο Κεμάλ ήταν φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος τον πρότεινε μάλιστα για Νομπέλ Ειρήνης (το 1934).

«Είναι λάθος να μετατρέπουμε τέτοια fora σε αντιτουρκικά βήματα, και δε θα το κάνουμε» δήλωσαν εξάλλου υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι η επιρροή ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια, που υπηρετεί δυστυχώς σήμερα η Τουρκία. Ακόμη και η Τουρκία κινδυνεύει από αυτόν» υπογράμμιζαν οι διπλωματικοί κύκλοι.

«Αυτή η Σύνοδος είναι ιστορικής σημασίας για τα Βαλκάνια που μέχρι τώρα πολεμούσαν και τώρα συζητούν την ένταξη τους στην ΕΕ» σημείωναν. «Ακόμη και ο Τούρκος, υπουργός, τόνιζαν, μίλησε για τη δική του ευρωπαϊκή προοπτική, κάτι που δεν περίμενε κανείς να ακούσει.

«Όλοι θέλουν την ένταξη τους αλλά η ΕΕ καθυστερεί. Είναι εξαιρετικά σπουδαίο για μας ότι αυτοί έρχονται στο ‘δικό μας γήπεδο’» σχολίαζαν.

Όλοι oι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνδεσιμότητας (αγωγοί) για το ενεργειακό.

«Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έχει τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα» τόνιζαν. Σε αυτό, προσέθεταν οι διπλωματικές πηγές, η Θεσσαλονίκη έχει ιστορικά κεντρικό ρόλο.

Όπως αναφέρει εξάλλου το rthess.gr ο κ. Δένδιας είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό την ώρα της προετοιμασίας της οικογενειακής φωτογραφίας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ γύρισε να ψάξει τον κ. Καϊμακτσί και ενώ τον εντόπισε, ο Τούρκος ρώτησε αν είναι να έρθει μπροστά. Τότε ο κ. Δένδιας τον χτύπησε απαλά στο μπράτσο. Η ταξιθεσία στο τραπέζι είχε τον κ. Δένδια και τον κ. Καϊμακτσί να κάθονται κοντά με ενδιάμεσο τον Μαυροβούνιο ομόλογο του από την πρώτη Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της Συνόδου.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών από τη Θεσσαλονίκη, για να σημειώσει ότι το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.

«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία", είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, και συνέχισε: "Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική».

Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή τόνισε από τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτήν είχαμε και είμαι σίγουρος πως αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές»,συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «με ρώτησαν στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωί “θα είναι προεκλογική η εμφάνισή σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;”. Και είπα το αυτονόητο: είναι η τελευταία Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το ‘23».

πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου