Με 108 ψήφους υπέρ και 9 κατά, υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Αλβανίας η τροπολογία για την δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής με αντικείμενο την νέα διοικητική διαίρεση της χώρας. Η σύσταση της επιτροπής περιλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε αντιστοιχία με τις βουλευτικές τους θέσεις ενώ προβλέπονται δύο πρόεδροι, ένας από την κυβέρνηση και ένας από την αξιωματική αντιπολίτευση οι οποίοι θα πρέπει από κοινού να υπογράψουν την τελική πρόταση.
Μέλος της επιτροπής, εξελέγη και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες που είχε καταψηφίσει την διοικητική διαίρεση του 2014.
Σκοπός της επιτροπής είναι να καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή διοικητική διαίρεση της χώρας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη διαίρεση.
Η διοικητική διαίρεση του 2014 οδήγησε μεταξύ άλλων στην Ένωση του Δήμου Χιμάρας με την πρώην Επαρχία Λουκόβου (κάτι αποδεκτό και επιθυμητό) αλλά και την πρώην επαρχία Βράνιστας μια περιοχή με αμιγώς μουσουλμανικό, αλβανικό πληθυσμό. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει οργή στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Το αντιπολιτευόμενο δημοκρατικό κόμμα είχε προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, καθώς η νέα διοικητική διαίρεση, πέραν του γεγονότος ότι ήταν ενάντια στο σύνταγμα που ορίζει πολιτισμικά κριτήρια για την δημιουργία δήμων, ήταν εμφανές πως είχε ως κριτήριο την σύσταση του εκλογικού σώματος.
Η προσφυγή του ΔΚ, βέβαια δεν έγινε δεκτή. Το γεγονός πως η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είχε τότε γίνει γνωστή από τα κοινωνικά μέσα του Έντι Ράμα, πριν ανακοινωθεί επίσημα από το ίδιο το δικαστήριο, χαρακτηρίστηκε από τα εγχώρια και διεθνή μέσα ως ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί στην Αλβανία.
Δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στην Αλβανία και της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης της χώρας, μοιάζει σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξει προσπάθεια συναίνεσης από την πλευρά Ράμα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές στην σύσταση των δήμων. Θεωρούμε όμως απίθανο το ενδεχόμενο για λόγους που ο ίδιος δεν έχει κρύψει και σχετίζονται με οικονομικούς και εθνικιστικούς παράγοντες, να δεχτεί μια λύση που θα ενίσχυε το ελληνικό στοιχείο στο δήμο Χιμάρας.
Η παρουσία του Ντούλε στην επιτροπή, θα καταστήσει δυνατή την αποτύπωση της θέσης μας στο ζήτημα, αλλά σίγουρα δεν εγγυάται μια ευτυχή κατάληξη. Η δημιουργία της επιτροπής όμως, ανοίγει μια νέα ευκαιρία διεκδίκησης για την αποσύνδεση της Χιμάρας από την Βράνιστα.
Σχόλια