Στα ύψη το δημόσιο χρέος της Αλβανίας

Στα ύψη το δημόσιο χρέος της Αλβανίας

Η μείωση του δημοσίου χρέους ήταν μια από τις υποσχέσεις που δόθηκαν τα τελευταία 9 χρόνια από την αλβανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σημειώθηκε μείωση από 70,2% σε περίπου 66%. Τώρα όμως στην εθνική στρατηγική ανακοινώνεται ότι το δάνειο που λήφθηκε από την κεντρική κυβέρνηση έχειφτάσει το 73,7% κατά τα έτη 2020-2021.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε δάνειο ύψους 481,2 δισ. ALL.

Η εθνική στρατηγική αναφέρει ότι αιτία είναι η πανδημία του Covid 19 και ο σεισμός, ενώ μέσα σε ένα χρόνο η Αλβανία υποβλήθηκε σε αναθεώρηση.
Σκοπός όμως είναι να φτάσει το χρέος της Αλβανίας στο επίπεδο του 45%, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για αυτό.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ξεκινώντας από αυτή την περίοδο, ο δανεισμός θα ξεκινήσει την πτωτική τροχιά, φθάνοντας στο 71% περίπου έως τον Δεκέμβριο και στο 68,6% το 2024.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι στο 3,2% και να φτάσει στο 4% το 2024.

Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 100%, διότι, σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τις οφειλές των συμβάσεων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άλλες οφειλές που θεωρούνται κρυφές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου