Το Πανεπιστήμιο του Καΐρου διοργάνωσε διεθνή ημερίδα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό

kairo111

Το Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου σε συνεργασία με το Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσαν την Τρίτη, 7 Ιουνίου, Διεθνή Ημερίδα με θέμα: «Ελληνική Γλώσσα, Επιστήμες και Πολιτισμός» στο Αμφιθέατρου του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου ιδρυτή του προαναφερθέντος μεταπτυχιακού προγράμματος, Θανάση Νάκα, καθηγητή γλωσσολογίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Διευθυντή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Την ημερίδα χαιρέτησαν από την αιγυπτιακή πλευρά ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Sherif Shahin, o ομότιμος καθηγητής του Τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας, πρώην κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Hamdy Ibrahim, ο Πρόεδρος του Τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου , καθηγητής Hisham Darwish και η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της και διευθύντρια του Μ.Π.Σ, Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η Ελληνίδα εκπαιδευτικός του Πανεπιστημίου, Δρ. Βασιλική Νικητοπούλου με θέμα : «Η άνθηση της Αλεξανδρινής ποίησης στις αρχές του 20ου αιώνα» ενώ ακολούθησαν και άλλες δέκα ενδιαφέρουσες ομιλίες, με ενδιάμεσες απαγγελίες ελληνικών ποιημάτων από τους Αιγύπτιους φοιτητές

Η ημερίδα έκλεισε με προβολή ολιγόλεπτου βίντεο από την διαχρονική Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί φοιτητές του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καϊρου, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο μεταφραστής Ελληνικής Λογοτεχνίας στα αραβικά, Δρ. Χάλεντ Ραούφ καθώς και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου Χρίστος Παπαδόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην δημοσίευση της ιστοσελίδας της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καϊρου, με την υποστήριξη πάντα της Ελληνικής Πρεσβείας, του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου, έχει παράδοση σε ανάλογες συνεργασίες με Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κοινός στόχος είναι η ενδυνάμωση των Ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και η βαθύτερη γνωριμία των Αιγυπτίων φοιτητών με την Ελληνική Γλώσσα, την λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου