Open Balkan: τι συμφώνησαν τα μέλη της Συνόδου Κορυφής των Δ.Βαλκανίων

Open Balkan: τι συμφώνησαν τα μέλη της Συνόδου Κορυφής των Δ.Βαλκανίων

Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία έδωσε τον τόνο στην τελευταία σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Σερβίας μιας σειράς συμφωνιών για την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του πολιτισμού, εν μέσω νέων αντιπαραθέσεων γύρω από την πρωτοβουλία.

Η συμφωνία και τα μνημόνια αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή, την αναγνώριση διπλωμάτων και τη διασυνοριακή συνεργασία στον τουρισμό και τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για τη δημιουργία ενός τουριστικού χάρτη των Ανοικτών Βαλκανίων.

Ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε την περιφερειακή συνεργασία, οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας έστρεψαν την προσοχή τους στον πόλεμο και την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Ο στόχος μας είναι σαφής, τα Βαλκάνια πρέπει να είναι μέρος της ΕΕ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ευκαιρίες για τρίτες χώρες να ασκήσουν την επιρροή τους, οπότε πρέπει να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε τη σταθερότητα… Το όραμά μας για τα Βαλκάνια είναι η ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Το φάντασμα της Ρωσίας φάνηκε έντονα πάνω από την εκδήλωση, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέδωσε μια σειρά από σχόλια που ερμηνεύτηκαν ως υποστήριξη της πρωτοβουλίας.

Ο Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Βελιγράδι αυτή την εβδομάδα, αλλά η επίσκεψή του ακυρώθηκε αφού η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους για τα ρωσικά αεροσκάφη, αρνούμενες να κάνουν εξαίρεση για τον Λαβρόφ.

Στην ομιλία του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι η πρωτοβουλία ήταν ιδέα της Σερβίας, μια κριτική που ασκείται στον Αλβανό ηγέτη από τους αντιπάλους του στο εσωτερικό.

«Η [πρωτοβουλία] "Ανοιχτά Βαλκάνια" δεν ανήκει στη Σερβία, όπως ακούγεται αυτές τις ημέρες, αλλά σε όλους τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Ανήκει στους Αλβανούς αγρότες και όσο πιο κοντά ερχόμαστε, τόσο περισσότερο μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα και τις εχθροπραξίες μας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβία», είπε.

Στη σύνοδο κορυφής της Οχρίδας συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, αν και οι δύο χώρες -μαζί με το Κοσσυφοπέδιο- έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχουν.

Ενώ ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ράμα ότι η παρουσία του σηματοδοτεί την επίσημη προσχώρηση του Μαυροβουνίου στην πρωτοβουλία.

«Δεν πηγαίνουμε στην Οχρίδα για να ενταχθούμε στα «Ανοιχτά Βαλκάνια», αλλά για να εκφράσουμε, μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τη στάση μας απέναντι σε μια περιφερειακή πρωτοβουλία, ώστε να έχουμε τελικά μεγαλύτερη κατανόηση και καλύτερη συνεργασία», έγραψε ο Αμπάζοβιτς στο Telegram.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζόραν Τέγκελτιγια, δήλωσε ότι είναι «ακόμη πιο σίγουρος ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να γίνει πλήρες μέλος» της πρωτοβουλίας "Ανοιχτά Βαλκάνια".

Παρ' όλα αυτά, η παρουσία του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας έκανε την απουσία του Κοσσυφοπεδίου ακόμη πιο εμφανή, με τους τρεις ηγέτες να απευθύνουν άμεσες εκκλήσεις προς το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί σε αυτούς κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων σχολίων τους.

«Η πρόσκληση είναι πάντα ανοιχτή, αλλά σέβομαι πλήρως την απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να αφήσουν τη θέση τους κενή», δήλωσε ο Ράμα.

Το Κοσσυφοπέδιο ήταν επιφυλακτικό απέναντι στην πρωτοβουλία από την αρχή της, υποστηρίζοντας ότι οι Έξι των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη Διαδικασία του Βερολίνου που υποστηρίζεται από την ΕΕ, όπου τα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου προστατεύονται.

Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου ήταν επίσης επιφυλακτικοί για τη συμμετοχή της Σερβίας, υποστηρίζοντας ότι η στενή σχέση της τελευταίας με τη Ρωσία καθιστά την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» ευάλωτη στη ρωσική επιρροή.

Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε επίσης τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι για την παρουσία του στη διάσκεψη για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια». Η παρουσία του επιτρόπου μετά τα σχόλια του Λαβρόφ προκάλεσε αντιδράσεις. Το Exit έστειλε ερωτήσεις στο γραφείο του, αλλά δεν είχαν απαντηθεί μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, η απάντηση του Βελιγραδίου ήταν διφορούμενη. Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, επί της αρχής, για μια συμφωνία φυσικού αερίου προς όφελος της Σερβίας.

πηγή: euractiv.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου