Αλβανοί και Γάλλοι αρχαιολόγοι αρχίζουν εκ νέου ανασκαφές στην αρχαία πόλη του Δυρραχίου

Αλβανοί και Γάλλοι αρχαιολόγοι αρχίζουν εκ νέου ανασκαφές στην αρχαία πόλη του Δυρραχίου

Αλβανοί και Γάλλοι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν εκ νέου τις αρχαιολογικές ανασκαφές για να ρίξουν φως στις αστικές εξελίξεις της αρχαίας πόλης του Δυρραχίου.

Μετά από ένα διάλειμμα 2 ετών λόγω της πανδημίας, η αλβανογαλλική αποστολή επέστρεψε στο Βυζαντινό Φόρουμ για να βρει τα πρώτα υπόγεια στοιχεία της ανάπτυξης της πόλης. Ο Αλβανός συνεπικεφαλής αυτής της αποστολής, αρχαιολόγος Eduard Shehi, δείχνει ότι οι ανασκαφές στοχεύουν στις απαρχές της πόλης για να κατανοήσουν τη χρονολογική εξέλιξη από την αρχαιότητα έως την κατασκευή του Βυζαντινού Φόρουμ που χρονολογείται από τον 5-6 αι. μ.Χ. και είναι χτισμένο στο παραδοσιακό κέντρο του αρχαίου Δυρραχίου.

«Σκοπεύουμε να καταλάβουμε τι συνέβη πριν την κατασκευή του. Γιατί χτίστηκε το φόρουμ εδώ; Ποιος ο ρόλος της επικράτειας πριν την κατασκευή της και πώς πέρασε από τη μια κατασκευή στην άλλη; Η μετάβαση από έναν δημόσιο σε έναν ιδιωτικό χώρο για να κατανοήσουμε την ολότητα της χρήσης του κέντρου της πόλης για να δημιουργήσουμε μια γενική ιδέα για το αρχαίο Δυρράχιο», λέει ο αρχαιολόγος Eduard Shehi.

Με την έναρξη της αποστολής στην «τοπογραφία Επιδάμνου-Δυρραχίου» ήρθαν στο φως οι πρώτες ανακαλύψεις.

«Τα ίχνη που ανακαλύψαμε είναι ό,τι έχει απομείνει από τις ανασκαφές στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για τα τελικά λείψανα 2-3 τάφων που είναι σχεδόν κατεστραμμένα στο σύνολό τους», εξηγεί ο Shehi.

Είναι ακόμη νωρίς για τον προσδιορισμό της περιόδου, πιστεύεται ότι τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν σε κατοίκους της ύστερης αρχαιότητας, ή του πρώιμου Μεσαίωνα. Με βάση προηγούμενες αποστολές, αναμένονται λεπτομέρειες από αυτή την αποστολή για την σχεδιαστική ανάπτυξη των κτηρίων της ρωμαϊκής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί παλαιότερα εδώ, χρονολογώντας και τις οικοδομικές φάσεις, αλλά και της καταστροφής που υπέστη η αρχαία πόλη. Η αποστολή ενός μήνα μόλις ξεκίνησε και οι Αλβανοί και Γάλλοι αρχαιολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Λυών δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα τους προσφέρει αυτό το έδαφος σε σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό κατά μήκος της Αδριατικής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου