Δεύτερη χειρότερη χώρα η Αλβανία στη στήριξη για τον Covid και τον πληθωρισμό

Δεύτερη χειρότερη χώρα η Αλβανία στη στήριξη για τον Covid και τον πληθωρισμό

Η αλβανική κυβέρνηση παρείχε το δεύτερο χαμηλότερο ποσό στήριξης του COVID-19 στους άπορους στην περιοχή, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προτείνει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους ευάλωτους.

Σε μια έκθεση που εξετάζει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και της μεταπολεμικής κρίσης τιμών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ, η Αλβανία ήταν προτελευταία, πίσω από το Μαυροβούνιο.

Το αλβανικό κράτος συμπεριέλαβε στήριξη μόλις 0,3% του ΑΕΠ για να βοηθήσει τους πολίτες στον αγώνα ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημίας και της αύξησης του πληθωρισμού. Η Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο, είχε το πιο εκτεταμένο πακέτο για την κρίση, που ισοδυναμούσε με 3,6%. Από αυτό, το 1,5% ήταν απαλλαγή από φόρους, το 0,3% ήταν κοινωνικές παροχές και το 1,9% ήταν άμεσες επιδοτήσεις.

Η Σερβία διέθεσε 2% με 15 κοινωνικές πληρωμές με 1% φοροαπαλλαγές. Το Κοσσυφοπέδιο προσέφερε υπερδιπλάσια της Αλβανίας με 0,7% με 0,3% επιδοτήσεις και 0,4% κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Το Μαυροβούνιο, ωστόσο, προσέφερε ακόμη λιγότερα με μόλις 0,2%, αποτελούμενο από 0,1% κοινωνικές μεταβιβάσεις και 0,1% επιδοτήσεις. Η Βοσνία προσέφερε 0,6% του ΑΕΠ για να βοηθήσει τους πολίτες.

Ακόμη και όσον αφορά τη δημοσιονομική στήριξη μετά την πανδημία, η Αλβανία κατάφερε να προσφέρει στήριξη μόνο για το 1% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι 3,1%, ενώ στην ΕΕ είναι διπλάσιος, στο 6,2%.

Και αυτό παρόλο που, μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, τα κρατικά ταμεία αυξήθηκαν σε αξία κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων λόγω των υψηλότερων τιμών.

Ακόμη και η Τράπεζα της Αλβανίας έχει προκαλέσει περισσότερες επενδύσεις για να βοηθήσει την κοινωνία. Ο διοικητής Γκεντ Σέικο δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι ευάλωτοι, ενώ παράλληλα να μειωθούν οι δαπάνες που δεν έχουν προτεραιότητα.

Ζήτησε δημοσιονομικές πολιτικές για τη στήριξη των ατόμων και των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από πρόσθετα έσοδα από τις αυξήσεις των τιμών.

«Με τον τρόπο αυτό, η παρέμβαση θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν θα βλάψει τους δείκτες του δημόσιου χρέους», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου