Έκθεση State Department: Η επιστροφή περιουσιών ταλανίζει τις θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία

Έκθεση State Department: Η επιστροφή περιουσιών ταλανίζει τις θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την τρέχουσα κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, η οποία περιελάμβανε δεδομένα για 200 χώρες και εδάφη, ενώ τεκμηριώνει επίσης περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτή η ελευθερία καταχράστηκε από κυβερνήσεις, τρομοκρατικές ομάδες ή άτομα.

Η έκθεση χωρίστηκε σε ξεχωριστά κεφάλαια που περιγράφουν λεπτομερώς την τρέχουσα κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας. Για την Αλβανία, μια από τις κύριες ανησυχίες ήταν το γεγονός ότι 5 από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες που έχουν συνάψει συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την επιστροφή περιουσιών τους που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω μόλις το 30%.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας. Ορίζει ότι δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία και το κράτος είναι ουδέτερο σε θέματα πεποιθήσεων, αναγνωρίζει την ισότητα και την ανεξαρτησία των θρησκευτικών ομάδων και απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω θρησκείας.

Η κυβέρνηση έχει διακριτές συμφωνίες με τις σουνιτικές μουσουλμανικές και μπεκταση κοινότητες, την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ευαγγελική Αδελφότητα της Αλβανίας (VUSH), μια προτεσταντική οργάνωση-ομπρέλα.

Οι συμφωνίες αναγνωρίζουν κάθε ομάδα ως μία από τις κύριες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και αφορούν την αποκατάσταση περιουσίας και άλλες ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση νομιμοποίησε 92 κτίρια που ανήκαν σε θρησκευτικές ομάδες κατά τη διάρκεια του έτους, σε σύγκριση με 164 το 2019, ενώ το καθεστώς 32 επιπλέον ακινήτων παρέμεiνε υπό εξέταση.

Η διαφθορά, η έλλειψη γνώσης των αρμοδιοτήτων και της δικαιοδοσίας σε υποθέσεις ιδιοκτησίας και ο μεγάλος φόρτος υποθέσεων στο δικαστικό σύστημα παρεμπόδισαν τις θρησκευτικές κοινότητες να διεκδικήσουν την περιουσία τους, σύμφωνα με αναφορές της κοινωνίας των πολιτών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπολογίζει τον συνολικό πληθυσμό της Αλβανίας σε 3,1 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Αλβανία, οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι αποτελούν σχεδόν το 57% του πληθυσμού, οι Ρωμαιοκαθολικοί το 10%, τα μέλη της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας σχεδόν το 7% και τα μέλη του Τάγματος Μπεκταση (μια μορφή Σιιτικού Σουφισμού). 2%. Άλλες ομάδες περιλαμβάνουν προτεσταντικά δόγματα, Μπαχάι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και μια μικρή εβραϊκή κοινότητα.

Σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να απαντήσει σε μια προαιρετική ερώτηση απογραφής σχετικά με τη θρησκευτική του πίστη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου