Ομάδες εθελοντών από τρεις χώρες καθάρισαν τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας

Ομάδες εθελοντών από τρεις χώρες καθάρισαν τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας

Τρεις δήμαρχοι από τρεις διαφορετικές χώρες, μαζί με τους δημότες τους, καθάρισαν τις παραλίες και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Η πρωτοβουλία των δημάρχων Παναγιώτη Πασχαλίδη (δήμος Πρεσπών), Γιόβαν Τοζιέφσκι (δήμος Resen, Βόρεια Μακεδονία ), Πάλι Κολέφσκι (δήμος Pustec Αλβανία) που μοιράζονται την Μεγάλη Πρέσπα, είχε ως κοινό σύνθημα «Πρέσπα χωρίς σκουπίδια! -Trash free Prespa» και έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στην ελληνική πλευρά της Πρέσπας, μαθητές σχολείων και άνθρωποι κάθε ηλικίας, με την συμβολή του δήμου Πρεσπών σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, ξεχύθηκαν στην περιοχή του φυλακίου της Κούλας, στο σημείο που ενώνονται η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, στην παραλία του ΕΟΤ, καθώς και στην παραλία του ακριτικού χωριού Ψαράδων, περισυλλέγοντας πλαστικά, χαρτιά και κάθε είδους απόβλητα που μολύνουν τις όχθες της λίμνης και αποτελούν κίνδυνο για τα πουλιά και τα ψάρια. Από φωτογραφίες και βίντεο που ανταλλάξαν οι τρεις δήμαρχοι, φαίνεται ότι πολλά νέα παιδιά αλλά και μεγάλοι με τους δημάρχους τους επικεφαλής, χτένισαν τις όχθες της λίμνης γύρω από τα χωριά του δήμου Pustec στην Αλβανία και του Ρέσεν στην Βόρεια Μακεδονία. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, στην περιβαλλοντική δράση και από τις τρείς χώρες έλαβαν μέρος πάνω από 350 εθελοντές και κάλυψαν μια ακτογραμμή μήκους σχεδόν 100 χλμ., σε μια από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες λίμνες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Ο τρεις δήμοι έχουν πολύχρονη συνεργασία και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών, είτε με δικές τους πρωτοβουλίες, είτε στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας για το Πάρκο Πρεσπών, που ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 2000 και σήμερα συνεχίζεται με ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς. Ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι η πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του διασυνοριακού πάρκου, με εκπροσώπους από τις τρεις χώρες αλλά και και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου 2022 στην Πύλη Πρεσπών.

Στους εθελοντές και από τις τρείς χώρες, μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα, καπέλα και μπλουζάκια, ενώ οι περιβαλλοντικές δράσεις υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Interreg-IPA CBC Greece - Republic of North Macedonia, και Interreg-IPA CBC Greece - Albania.

Αργά το απόγευμα, οι τρεις δήμαρχοι συναντήθηκαν στην ελληνική πλευρά της Πρέσπας στο Λαιμό Πρεσπών, όπου αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν εμπειρίες από την κοινή πρωτοβουλία με τον δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη.

Σπύρος Κουταβάς ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου