Αφγανοί πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Αλβανία

Αφγανοί πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Αλβανία

Οι Αφγανοί πρόσφυγες που μένουν στην αλβανική παραλιακή πόλη Σεντζίν μέχρι να διεκπεραιωθεί η βίζα τους για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, λένε ότι αντιμετωπίζουν έξωση, ότι τους έχουν κατασχεθεί τα διαβατήρια και ότι πολλές από τις ΜΚΟ που τους βοηθούσαν έχουν φύγει.

Μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από την Καμπούλ το καλοκαίρι του 2021 και την ανάληψη του ελέγχου από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες Αφγανοί εγκατέλειψαν τη χώρα. Η Αλβανία ήταν μία από τις λίγες χώρες που ανέλαβαν να υποδεχτούν αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες, παρέχοντάς τους στέγη, τρόφιμα και βοήθεια.

Χιλιάδες τοποθετήθηκαν σε ξενοδοχεία σε παραθαλάσσια θέρετρα, όπου δημιούργησαν τις δικές τους κοινότητες, ακόμη και αφγανικά εστιατόρια.

Αλλά σχεδόν εννέα μήνες μετά την άφιξή τους, το καλωσόρισμά τους φαίνεται να έχει χάσει μέρος της ζεστασιάς του.

Έγγραφα που δόθηκαν στην Exit από νομικούς εκπροσώπους ορισμένων προσφύγων, δείχνουν ότι πολλοί από τους πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τώρα έξωση.

Ένα έγγραφο, που στάλθηκε από το Afghan Rescue Project (ARP)- μια ομάδα νυν και πρώην αξιωματικών του αμερικανικού στρατού που εργάζονται με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης- περιγράφει πώς υπάρχουν «επί του παρόντος δυσκολίες με τη στέγασή σας».

Αναφέρει ότι η αλβανική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μια σύμβαση με το Rafaelo Resort για τη διαμονή της ομάδας με κόστος 400.000 ευρώ το μήνα για περίπου 370 άτομα, με ένα φόρο 20% που η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να καταργήσει.

«Μέχρι σήμερα, οι δωρητές του ARP έχουν ξοδέψει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 5.000 δολάρια ανά άτομο) για να σας υποστηρίξουν. Για να είμαστε ξεκάθαροι, βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση επειδή όσα μας είπαν για την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν εκπληρωθεί», αναφέρεται στην επιστολή.

Αναφέρουν ότι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα έξοδα διαμονής της ομάδας μέχρι να εκπληρωθούν οι βίζες τους, αλλά τα χρήματα έχουν εξαντληθεί καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

«Οι καθυστερήσεις σε συνδυασμό με την προσοχή που λαμβάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα συγκέντρωσης κεφαλαίων», αναφέρεται στην επιστολή.

Η ARP δήλωσε ότι ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βοηθήσει στην κάλυψη των εξόδων, αλλά απορρίφθηκε.

Ως αποτέλεσμα, η ARP δήλωσε ότι το Rafaelo είχε αρχίσει να κατάσχει τα διαβατήρια ορισμένων προσφύγων. Αφγανοί στο θέρετρο δήλωσαν στον συνεργάτη της EURACTIV στα μέσα ενημέρωσης Exit ότι η διοίκηση είπε ότι «μπορούν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους μόνο όταν πληρωθεί ο λογαριασμός».

Ένα άλλο έγγραφο, που συντάχθηκε από έναν χορηγό της ομάδας και στάλθηκε σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και το οποίο είδε η Exit, αναφέρει ότι ο λόγος της έξωσης είναι επίσης η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Όπως γνωρίζετε, η τουριστική περίοδος στην ακτή έχει αρχίσει τώρα και έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι οι εκκενωμένοι παραμένουν εκεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο», αναφέρεται.

Συνεχίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κονδύλια από τους φορείς των ΜΚΟ για να καλύψουν τη στέγαση περίπου 370 ατόμων με «την πρόσφατη επικοινωνία να υποδηλώνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν έξωση, να μείνουν άστεγοι ή ακόμα χειρότερα, να αντιμετωπίσουν απέλαση».

Η Exit μίλησε με τον Μ, μέλος της ομάδας, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιεχόμενο και των δύο επιστολών, ενώ ζήτησε να παραμείνει το όνομά τους εμπιστευτικό, καθώς έχουν ακόμη οικογένεια στο Αφγανιστάν και φοβούνται για την ασφάλειά τους.

«Αύριο ή μεθαύριο θα φύγουμε από το Rafaelo γιατί το ξενοδοχείο δεν θέλει να μείνουμε άλλο εδώ. Δεν ξέρουμε πού θα πάμε», είπαν, προσθέτοντας ότι ελπίζουν ότι η ARP θα τους βοηθήσει.

«Μέσα σε οκτώ μήνες [από τότε που έφτασαν στην Αλβανία] λάβαμε μόλις το τρίμηνο επίδομα και τις περισσότερες φορές δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε τα φάρμακά μας».

Επιπλέον, η υποστήριξη από τις ΜΚΟ επί τόπου έχει μειωθεί σημαντικά.

«Δεν υπάρχουν ΜΚΟ εδώ. Έφυγαν για την Ουκρανία. Η αλβανική κυβέρνηση δεν μας δίνει τίποτα», είπαν στην Exit.

Οι οικογένειες είναι ευγνώμονες στην ARP που, όπως λένε, έχει κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει, αλλά εκλιπαρούν τις εμπλεκόμενες αρχές να βρουν μια λύση.

Η Exit επικοινώνησε με ΜΚΟ που εργάζονταν επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων των NED, Vital Voices, Ερυθρού Σταυρού, World Vision και IRI, για να ρωτήσει αν εξακολουθούν να εργάζονται για την παροχή βοήθειας στις οικογένειες στο Σέτζιν, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Εκπρόσωπος του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Όχι, δεν υπάρχει καμία έξωση. Υπάρχει πάντα μετακίνηση ατόμων και οικογενειών ή ομάδων που σκέφτονται διαφορετικά σχέδια διαμονής, κάτι που είναι δικαίωμα των οργανισμών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία έξωση από κανένα ξενοδοχείο».

Παρά τις διαψεύσεις, οι Αφγανοί διαμαρτυρήθηκαν για την επικείμενη έξωση τους έξω από το ξενοδοχείο το βράδυ της Τετάρτης.

Η Exit επισκέφθηκε τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν Αφγανοί πρόσφυγες τον Δεκέμβριο του 2021. Πολλοί από αυτούς που έδωσαν συνέντευξη μίλησαν για κατάθλιψη και άγχος λόγω του ότι δεν γνώριζαν τι θα τους συμβεί.

Για ορισμένους, τίποτα δεν έχει βελτιωθεί μέσα σε έξι μήνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου