Ανοίγει ο δρόμος για τον αγωγό ΤΑΡ μέσω του ΔΕΣΦΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τον αγωγό ΤΑΡ μέσω του ΔΕΣΦΑ

Προσφορά κατέθεσε η Αζέρικη SOCAR


Μία από τις ισχυρές ενεργειακές εταιρείες του κόσμου είναι η κρατική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, Socar, η οποία και υπέβαλε προσφορά για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Οι Αζέροι φιλοδοξούν να αποτελέσουν την κύρια εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ και στηρίζονται από την αμερικανική διπλωματία αλλά και την Κομισιόν ως προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ποια είναι
Η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν μαζί με την BP, τη νορβηγική Statoil και άλλες εταιρείες διαχειρίζονται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης του 1 τρισ. κυβικών μέτρων. Ωστόσο, οι πρώτες ποσότητες θα είναι έτοιμες προς διάθεση το 2017 ή το 2018. Η κοινοπραξία θα αποφασίσει μέσα στον Ιούνιο ανάμεσα σε δύο αγωγούς για τη μεταφορά των ποσοτήτων του κοιτάσματος προς την ΕΕ. Οι αγωγοί είναι δύο: Ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) και ο Nabucco West. Τον TAP διαχειρίζονται η νορβηγική Statoil, η ελβετική Axpo και η γερμανική EON. Επίσης, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ έχει δικαίωμα να αποκτήσει το 50% του αγωγού. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 800 χλμ., εκ των οποίων τα 487 χλμ. διατρέχουν τις βόρειες περιοχές της χώρας μας (ελληνικοτουρκικά σύνορα - Βόρεια Ελλάδα - Αλβανία και μέσω Αδριατικής στην Ιταλία).


Για τη στήριξη του TAP έχουν υπογράψει διακρατική συμφωνία η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία, ενώ πρόσφατα για τη στήριξη του αγωγού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου και είχε συνάντηση με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ. Ο δεύτερος αγωγός, Nabucco West, περνά από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και καταλήγει στην Αυστρία.

Η προσφορά της Socar για τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες ώστε οι ποσότητες του αζέρικου φυσικού αερίου να περάσουν μέσα από τον αγωγό TAP. Αυτό, κατά τον ίδιο, θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακό δίαυλο μεταφοράς αερίου στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κατασκευή του αγωγού TAP αναμένεται να προκαλέσει εισροή επενδύσεων της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η προσφορά της Socar, δηλαδή το τίμημα για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ θα γίνει γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ για το Έθνος

Αδύναμη η Αλβανία να δεχθεί πίσω τα «παιδιά» της ή...
Λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένο...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη