Η Σερβία θα παραδώσει Κούρδο ακτιβιστή στην Τουρκία

Η Σερβία θα παραδώσει Κούρδο ακτιβιστή στην Τουρκία

Ο Ετζεβίτ Πίρογλου, ένας Κούρδος πολιτικός και ακτιβιστής που βρίσκεται σε φυλακή του Βελιγραδίου από τον Ιούνιο του 2021, αναμένεται να σταλεί πίσω στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία παρά τις εκκλήσεις από σερβικές, τουρκικές και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να σταματήσουν την έκδοσή του και να του επιτρέψουν να ζητήσει άσυλο.

«Το δικαίωμα αίτησης ασύλου είναι το πιο θεμελιώδες δικαίωμα και τελεί υπό την εγγύηση του διεθνούς δικαίου. Ο Ετζεβίτ Πίρογλου προέρχεται από μια χώρα όπου κυριαρχούν η καταπίεση και τα βασανιστήρια, η δικαιοσύνη δεν είναι δίκαιη και ανεξάρτητη», είπε στο BIRN ο Χουσεΐν Ατές, συντονιστής της Πρωτοβουλίας Ελευθερίας για τον Ετζεβίτ Πίρογλου.

Η τελική ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου για να αποφασιστεί η έκδοση του Πίρογλου, πρώην διευθυντή του παραρτήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Σμύρνη και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατίας, SDP.

Ο Ατές υποστήριξε ότι ο Πίρογλου θα έχει την ίδια μοίρα με τους κατηγορούμενους στη δίκη του πάρκου Γκεζί , στην οποία φυλακίστηκαν αρκετοί ακτιβιστές και πολιτικοί.

«Βλέπουμε τι συνέβη στη δίκη του πάρκου Gezi. Είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον Πίρογλου», είπε.

Ο Πίρογλου αντιμετωπίζει δίκη για το ρόλο του στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, ήταν το πρώτο πανεθνικό κίνημα ενάντια στις ισλαμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 30 χρόνια φυλάκιση, πρόσθεσε ο Ατές

Ο Πίρογλου βρίσκεται επίσης στην «κόκκινη λίστα» της τουρκικής αστυνομίας με άτομα που αναζητούνται για τρομοκρατικά αδικήματα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δικαστικά έγγραφα που έχει δει το BIRN, οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν ότι είναι μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», του Επαναστατικού Κομμουναρικού Κόμματος/Ηνωμένων Δυνάμεων Ελευθερίας, DKP/BOG.

Τα δικαστικά έγγραφα υποστηρίζουν επίσης ότι ο Πίρογλου εντάχθηκε στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, PYD και πολέμησε μαζί με Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία. Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε καταθέσεις μυστικών μαρτύρων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου