Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Αλβανία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παιδιά Ρομά

01/06/22, 16:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το αλβανικό κράτος ένοχο για την παραβίαση του Άρθρου 1, του Πρωτοκόλλου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού κρίθηκε ένοχο για διαχωρισμό παιδιών Ρομά στο δημοτικό σχολείο «Ναήμ Φράσερι» στην Κορυτσά.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αλβανική κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση 4.500 ευρώ σε πέντε οικογένειες, οι οποίες μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά είχαν καταθέσει μήνυση το 2017 στο Στρασβούργο.

Όπως μεταδίδει το BIRN,σύμφωνα με τους ενάγοντες, στο συγκεκριμένο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους, κατά μέσο όρο οι μαθητές Ρομά αποτελούν από 89% έως 100% των εγγεγραμμένων παιδιών, παρόλο που αυτές οι κοινότητες αποτελούν μειονότητα στην πόλη της Κορυτσάς.

Επίσης το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι αλβανικές αρχές δεν έχουν λάβει μέτρα για να αποφύγουν τη συγκέντρωση των παιδιών Ρομά και Αιγυπτίων σε αυτό το σχολείο, παρά την απόφαση του Επιτρόπου για την Προστασία από τις Διακρίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης .

Το σχολείο «Ναήμ Φράσερι» δεν είναι το μόνο σχολείο στην Αλβανία και σύμφωνα με ακτιβιστές της κοινότητας των Ρομά αυτό είναι ένα πρόβλημα που συναντάται και σε άλλα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αλβανίας.

Φυσικά και εκτός από τους Ρομά, η Αλβανία εδώ και δεκαετίες, παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα, αλλά και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της μεγαλύτερης Εθνικής μειονότητας της χώρα, που δεν είναι άλλη από την γηγενή Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: