Προς αποκατάσταση οι συντάξεις ομογενών

Προς κατάργηση της... κατάργησης των συντάξεων για τους ομογενείς βαδίζει η τρικομματική κυβέρνηση, μετά το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκληθεί για 31.000 ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία.

Με τις διατάξεις που υιοθετήθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου (νόμος 4093), καθορίσθηκε μια σειρά κριτηρίων για την επανεξέταση της χορήγησης της κατώτερης σύνταξης (345 ευρώ) στους υπερήλικους ανασφάλιστους ομογενείς συνταξιούχους:

- Να έχουν είκοσι χρόνια «νόμιμης και μόνιμης» παρουσίας στην Ελλάδα.
- Να έχουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ ατομικό και μέχρι 8.640 οικογενειακό.
- Να μην παίρνουν «ή να δικαιούται να πάρουν» άλλη σύνταξη από τη χώρα προέλευσης, ανεξαρτήτως ποσού.


Το υπουργείο Εργασίας επιδίωκε να εξοικονομήσει αρχικά 13 και στη συνέχεια 66 εκατ. ευρώ για το 2013 και από 88 εκατ. ευρώ για τα έτη 2014 και 2015. Η προβολή όμως στο τέλος του χρόνου των έως σήμερα αποτελεσμάτων δείχνει, σύμφωνα με πηγές του ΟΓΑ, εξοικονόμηση 130 εκατ. ευρώ. Σε ορισμένους νομούς, όπως της Θεσσαλονίκης και της Ροδόπης, οι συνταξιούχοι που δεν θα συνταξιοδοτούνται πλέον αποτελούν το 70% του συνόλου των ομογενών. Οι συντάξεις κόπηκαν στο σύνολο των προερχόμενων από την Αλβανία (14.500) και στο 60% εκείνων που παλιννόστησαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Ηδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή στον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Μπούρα και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να προχωρήσουν στις προετοιμασίες για την επαναφορά της σύνταξης, με τροπολογία που θα στηριχθεί στη μελέτη στοιχείων του ΟΓΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Ευ. Βενιζέλο να στηρίζει την επαναφορά της σύνταξης.

Σύμφωνα με μία ανάλυση των στοιχείων που έχει κάνει ο διοικητής του ΟΓΑ Δημήτρης Κοντός, θα μπορούσαν τα κριτήρια της 20ετούς παραμονής και της «σύνταξης ή δικαιώματος σύνταξης» από τη χώρα προέλευσης να τροποποιηθούν ως εξής:

- Να καθιερωθεί η δεκαετής παραμονή για τη χορήγηση σύνταξης.
- Να συμψηφίζεται το ποσό της σύνταξης από τη χώρα προέλευσης με τη σύνταξη του ΟΓΑ. Οι συντάξεις των ομογενών από την Αλβανία ανέρχονται κατά κανόνα στα 70-120 ευρώ, από τη Γεωργία στα 50 ευρώ και από την Αμπχαζία στα 12 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης σε περιοχές όπως τον οικισμό υποδοχής στις Σάπες, στη Γιαννούλη και την Ορεστιάδα, το κράτος έχει δωρίσει σπίτια στους Ποντίους, τα οποία τώρα συνυπολογίζει στα τεκμήρια, καταργώντας τις συντάξεις τους. Φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί μια διατύπωση που θα εξαιρεί την κατηγορία των ομογενών χωρίς να καταργεί τα τεκμήρια.

Οι εξελίξεις στην Αλβανία
Σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για τις συντάξεις των ομογενών παίζουν και οι εξελίξεις στην Αλβανία, όπου στις 24 Ιουνίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Διακομματικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαβεβαιώσει τους ομογενείς από την Αλβανία ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους θα μπορούσαν να διαμένουν στη γειτονική χώρα, διαφυλάσσοντας τις περιουσίες τους και τονώνοντας πληθυσμιακά τα ελληνικά κέντρα στον Νότο της γειτονικής χώρας. Στις τάξεις της ελληνικής μειονότητας υπάρχει δυσαρέσκεια για τα μέτρα που αφορούν τη σύνταξη των ομογενών, από τη στιγμή που από την 1η Μαρτίου 2013 ουδείς λαμβάνει πλέον σύνταξη καθώς συνταξιοδοτείται από το αλβανικό κράτος.


Του Τασου Τελλογλου

Μειωμένες οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click