Οι ΗΠΑ χορηγούν 17 εκατ. δολάρια στις αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ΗΠΑ χορηγούν 17 εκατ. δολάρια στις αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Bajram Begaj δήλωσε σε συνέντευξή του στη VOA ότι οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει προϋπολογισμό επιχορήγησης στην Αλβανία, ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας.

Μετά από συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Mark Milley, ο στρατηγός Begaj είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία έχουν στρατιωτική συνεργασία και γραφείο για τον συντονισμό των προϋπολογισμών.

«Έχουμε γραφείο στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο βρίσκεται στο Αλβανικό Υπουργείο Άμυνας και αυτό το γραφείο συντονίζει όλους τους προϋπολογισμούς, που παρέχονται από το αμερικανικό κράτος για να βοηθήσουν τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτοί οι προϋπολογισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ένας προϋπολογισμός είναι οι επιχορηγήσεις που είναι δωρεάν για την αύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας και μια άλλη κατηγορία, η οποία είναι με κοινούς προϋπολογισμούς, που συμβάλλουν στην ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Και αυτή τη φορά η χώρα των ΗΠΑ διέθεσε προϋπολογισμό επιχορήγησης 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της αμυντικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων και για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων. Τονίζω ότι οποιοσδήποτε προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων πηγαίνει στην αύξηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε ή να κηρύξουμε πόλεμο σε κανέναν. Είμαστε απλώς σε αυτό που το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, ήθελε να κάνουμε για να προστατεύσουμε και να αποθαρρύνουμε οποιονδήποτε εχθρό ή αντίπαλο», είπε.

Ο Bega είπε επίσης ότι με τον Milley συζήτησαν για το Defender-21.

«Η άσκηση Defender-21 δοκίμασε όλες τις δυνατότητες για ταχεία μεταφορά συμμαχικών στρατευμάτων και οχημάτων, χρησιμοποιώντας λιμάνια, αεροδρόμια και ξηρά στην Αλβανία, για να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και στο τμήμα της Ανατολικής Ευρώπης.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τέτοια που η Ουκρανία δέχεται αδικαιολόγητες και απρόκλητες επιθέσεις από άλλη χώρα, και συζητήσαμε εκτενώς για τη συνεργασία και πώς η Αλβανία θα συνεισφέρει περισσότερο όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε.

«Η Αλβανία βοήθησε και υποστήριξε την Ουκρανία στο διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό σχέδιο. Στο διπλωματικό σχέδιο στα Ηνωμένα Έθνη σε κάθε ψήφισμα που έχει εκδοθεί για την Ουκρανία, βρήκε υποστήριξη και είμαστε συνυποστηρικτές αυτών των ψηφισμάτων, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είχαμε επίσης πολιτική υποστήριξη για το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για αδικαιολόγητη και αβάσιμη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η αλβανική κυβέρνηση έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητά της να κρατήσει Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια διαφόρων ειδών. Στο στρατιωτικό σχέδιο, αυτή η υποστήριξη έχει πραγματοποιηθεί μέσω δωρεών της αλβανικής κυβέρνησης, οι οποίες είναι διαφορετικοί τύποι πυρομαχικών που είχαμε σε χρήση και απόθεμα στις αποθήκες μας των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη νατοϊκή βάση στην Αλβανία είπε:

«Όχι μόνο το προηγμένο αρχηγείο της ειδικής ομάδας των Βαλκανίων βρίσκεται στην Αλβανία, αλλά και η SFAB (US Command Europe Assistance and Brigade Brigade) που είναι μια συμβουλευτική ομάδα. Και οι δύο μαζί θα βοηθήσουν, θα συμβουλεύσουν όσες μονάδες των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν δηλωθεί στο ΝΑΤΟ ως εθνικές δυνατότητες, να χρησιμοποιηθούν στο ΝΑΤΟ όπου χρειάζεται. Φυσικά, για να χρησιμοποιηθούν στο ΝΑΤΟ, αυτές οι μονάδες, αυτές οι δυνάμεις πρέπει να είναι πιστοποιημένες και διαπιστευμένες. Η SFAB και η Ομάδα Εργασίας των Βαλκανίων των ειδικών δυνάμεων θα καταστήσουν δυνατό για αυτές τις αλβανικές στρατιωτικές μονάδες να βρίσκονται στις σωστές ικανότητες και στα σωστά επίπεδα που απαιτούνται για να συμμετάσχουν στην αποστολή», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου