Σέρβα υπουργός: Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για την ένταξη στην ΕΕ

Σέρβα υπουργός: Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για την ένταξη στην ΕΕ

Η πρόσφατη προσπάθεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για περαιτέρω ενίσχυση της ολοκλήρωσης και εμβάθυνση της συνεργασίας Σερβίας-ΕΕ αφορά ξεκάθαρα «την εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενταξιακών συνομιλιών με τη Σερβία», δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ένταξης στην ΕΕ Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς.

Η Σέρβα υπουργός δήλωσε στην EURACTIV Serbia και BETA ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισαν ξεκάθαρα το ψήφισμα της Σερβίας και της ΕΕ για ενίσχυση της ολοκλήρωσης και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασία Σερβίας-ΕΕ ακόμη και πριν από την ένταξη στις πρόσφατες συνομιλίες.

«Το μήνυμα είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν υποκατάστατα ή πρότυπα κράτησης για τη συμμετοχή. Πρόκειται για την εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενταξιακών συνομιλιών με τη Σερβία», είπε η Γιοκσίμοβιτς, σχολιάζοντας την ιδέα του Μισέλ για μια «ευρωπαϊκή γεωπολιτική κοινότητα».

Οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν τη στρατηγική, πολιτική και οικονομική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Σερβίας, για την ασφάλεια της ηπείρου και ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ολοκλήρωσης σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν έντονες προσδοκίες όσον αφορά την περαιτέρω ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ για όλες τις υποψήφιες χώρες. «Είναι μια νέα πολιτική πίστη που έχει γίνει μέρος της πολιτικής πραγματικότητας, παρόλο που η ευθυγράμμιση σε αυτόν τον τομέα δεν έχει οριστεί ως προϋπόθεση στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη χώρα μας», είπε η Σέρβα υπουργός.

Τόνισε επίσης ότι η αξιολόγηση κάθε μέλους της ΕΕ για το πόσο κοντά έχει φτάσει η Σερβία στην εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών ήταν βέβαιο ότι θα αποτελούσε κριτήριο κατά τη λήψη απόφασης για τα επόμενα βήματα στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Νωρίτερα, στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι το Βελιγράδι δεν είχε επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι για 89 συνεχόμενες ημέρες, οι αρχές στη Σερβία κρατούσαν σταθερά τη θέση τους στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ο Βούτσιτς συνέχισε λέγοντας ότι μια δήλωση που ψηφίστηκε πρόσφατα στα Τίρανα, την οποία υποστήριξε η Σερβία, ήταν «μια περιφερειακή πρωτοβουλία που δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις». Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η πολιτική της Σερβίας δεν έχει αλλάξει από την τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Τίποτα δεν άλλαξε. Έχουμε καταδικάσει την εισβολή στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους όπως η Ουκρανία, και όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τίποτα δεν έχει αλλάξει», εξήγησε ο Βούτσιτς, επαναλαμβάνοντας ότι η Σερβία έχει εκτεθεί σε ισχυρές πιέσεις για τη στάση της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου