Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να ξεχαστούν, δήλωσαν οι Φιάλα - Νεχάμερ

Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να ξεχαστούν, δήλωσαν οι Φιάλα - Νεχάμερ

Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας, δήλωσαν την Τρίτη στην Πράγα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο Αυστριακός ομόλογός του Καρλ Νεχάμερ.

Όπως μεταδίδει το Euractiv, ο Φιάλα και ο Νεχάμερ συναντήθηκαν στην Πράγα την Τρίτη (17 Μαΐου) και συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα Βαλκάνια να μην λαμβάνουν τόσο μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Νεχάμερ μετά τη συνάντηση.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας επεσήμανε επίσης την πολύ τεταμένη κατάσταση στη Βοσνία. «Η προσοχή της ΕΕ είναι απαραίτητη. Δεν θα ήθελα τα Βαλκάνια να αισθανθούν ότι ξεχάσαμε την υποψηφιότητά τους για ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Νεχάμερ.

Ο Φιάλα επιβεβαίωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν «σημαντικό θέμα» για την επερχόμενη τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Πράγα σκέφτεται να διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 – αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η τρέχουσα γαλλική προεδρία θα ακολουθήσει το σχέδιό της για τη διοργάνωση της συνόδου.

«Οι βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν μια σειρά απαιτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ζωτικής σημασίας και για τους δύο μας να δούμε μια σαφή και δίκαιη προσέγγιση εδώ», δήλωσε ο Νεχάμερ.

Ο Φιάλα τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία θα πρέπει να πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου