Μετανάστευση του 7,5% του πληθυσμού της Αλβανίας την τελευταία δεκαετία

Μετανάστευση του 7,5% του πληθυσμού της Αλβανίας την τελευταία δεκαετία

Η μετανάστευση στην Αλβανία, σηματοδότησε έναν ακόμη αυξανόμενο κύκλο μετά το 2017. Μία από τις μεθόδους του INSTAT (ετήσια ανασκόπηση πληθυσμού) δείχνει ότι από το 2011-2022 το 7,5% του πληθυσμού της χώρας ή 213.748 άτομα μετανάστευσαν.

Αυτός ο υπολογισμός είναι η συσσώρευση της καθαρής μετανάστευσης (η διαφορά μεταξύ προσφύγων και παλιννοστούντων) τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, κάθε χρόνο, η καθαρή μετανάστευση είναι συστηματικά πιο αρνητική, παρά τις προσδοκίες ότι οι μεταναστευτικές ροές θα σταθεροποιηθούν την τρίτη δεκαετία της μετάβασης από την πτώση του πρώην καθεστώτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, ο πληθυσμός της χώρας από την απογραφή του 2011 ήταν 2.831.741 άτομα, ενώ με τα καθαρά στοιχεία μετανάστευσης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 213.748 άτομα ή το 7,5% του πληθυσμού που καταμετρήθηκε το 2011. Το 2021 καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο των καθαρών εξόδων από τη χώρα σε μια δεκαετία, με σχεδόν 33.000 ανθρώπους να φεύγουν χωρίς επιστροφή. Τα ποσοστά φυγής επιταχύνθηκαν σημαντικά μετά τη διακοπή στην περίοδο της πανδημίας, το 2020.

Αλλά στην πραγματικότητα η μετανάστευση είναι υψηλότερη από ότι οι εκτιμήσεις από την καθαρή μετανάστευση. Η INSTAT εκτιμά ότι οι μετακινήσεις των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα (διεθνής μετανάστευση), είναι η πιο δύσκολη συνιστώσα, δεδομένου ότι η Αλβανία δεν έχει ακόμη πληθυσμιακό μητρώο. «Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε τα βέλτιστα δεδομένα μεσολάβησης για την αξιολόγηση της μετανάστευσης, με βάση κυρίως τα δεδομένα που συλλέγονται από την ενότητα μετανάστευσης μέσω της έρευνας εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με τους συντελεστές πληθυσμιακής προβολής 2011-2031» εξηγεί το INSTAT στην ετήσια μέτρηση του πληθυσμού.

Επίσης, διάφορες μετρήσεις από το INSTAT δείχνουν ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι υψηλότερο από ότι στην ετήσια πληθυσμιακή ανασκόπηση. Για παράδειγμα, το 2019 σε ειδική εθνική έρευνα για τη μετανάστευση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν καθυστερημένα, έδειξαν ότι, από το 2011 έως το 2019, είχαν μεταναστεύσει 360 χιλιάδες Αλβανοί, ενώ οι μετρήσεις από το επίπεδο της διασποράς δείχνουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Ο πληθυσμός της Αλβανίας άρχισε να μειώνεται το 1990, ως αποτέλεσμα της μαζικής μετανάστευσης και το Ινστιτούτο Στατιστικών εκτιμά ότι κατά τα έτη 2011-2020 υπολογίζεται ότι, κατά μέσο όρο, μετανάστευσαν 42 χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο. Οι κύριοι λόγοι μετανάστευσης σχετίζονται με καλύτερες ευκαιρίες για εργασία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη.

Δεδομένου ότι οι κάτοικοι Αλβανίας δεν εγγράφονται συστηματικά όταν φεύγουν από τη χώρα και δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα κίνητρα για να δηλώσουν την αναχώρησή τους στις τοπικές αρχές, δεν υπάρχει αξιόπιστη μέτρηση του αριθμού των ατόμων που έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία.

Ωστόσο, το INSTAT χρησιμοποιεί έμμεσες μεθόδους για τη διεξαγωγή αξιολόγησης του αριθμού των μεταναστών που βασίζεται σε δεδομένα από δύο διαδοχικές απογραφές, αν και υπάρχουν δυσκολίες ή περιορισμοί.

Η απογραφή πληθυσμού και κατοικίας στην Αλβανία δίνει μια εκτίμηση του αποθέματος της μετανάστευσης κατά την περίοδο μεταξύ των απογραφών, η οποία συνήθως διεξάγεται κάθε 10 χρόνια και περιέχει μόνο έναν μικρό αριθμό ερωτήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να μετρήσουν όλα τα μεταναστευτικά γεγονότα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε πως κατά την απογραφή του 2011 στην Αλβανία, έχουμε και την αποχή πολλών Βορειοηπειρωτών, κάτι που φυσικά επηρεάζει τόσο τα γενικά δεδομένα του πληθυσμού, όσο και την παροχή κονδυλίων από το κράτος στις εκάστοτε περιοχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου