Τα νοικοκυριά στην Αλβανία αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Τα νοικοκυριά στην Αλβανία αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Τα αλβανικά νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς οι αυξήσεις του κόστους ζωής έπληξαν τη χώρα.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, το κόστος ζωής αυξήθηκε σημαντικά καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε και οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Αυτό έχει ωθήσει πολλά επισφαλή νοικοκυριά στα άκρα με το εισόδημα να πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με στοιχεία του OSHE (Διαχειριστής Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), του παρόχου ενέργειας της χώρας, το 37% του συνόλου των νοικοκυριών δεν εξόφλησε έγκαιρα τους λογαριασμούς του και, ως εκ τούτου, υπέστη τόκους καθυστέρησης πληρωμής μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022.

Αν και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεσμεύτηκε πριν δημιουργηθεί όλοι αυτή η κατάσταση, ότι οι λογαριασμοί δεν θα αυξηθούν για τις οικογένειες, πολλοί ανέφεραν ότι είδαν να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την εισαγωγή υψηλότερων δασμών για όσους θεωρούν ότι χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από το κανονικό.

Η Αλβανία παράγει σήμερα σχεδόν το 100% της ενέργειας μέσω υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά καθώς δεν μπορεί να την αποθηκεύσει, η ενέργεια πωλείται σε άλλες χώρες. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ζήτηση είναι υψηλή και η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας χαμηλή, αγοράζουν πίσω ενέργεια από το εξωτερικό και την πωλούν σε υψηλότερη τιμή στους καταναλωτές.

Η χώρα έχει επανειλημμένα προειδοποιηθεί από ξένους ενδιαφερόμενους και ειδικούς να διαφοροποιήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Όσον αφορά τις περιοχές της ΕΕΜ, οι κάτοικοι αποτελούν υπόδειγμα στις καταβολή των οφειλών τους στους λογαριασμούς, τόσο ηλεκτρικού, όσο για στους υπόλοιπους δασμούς προς το κράτος, συνεχίζονται να έρχονται αντιμέτωποι με τις συχνές διακοπές ρεύματος, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου