Η Γαλλία κατά της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης;

Η Γαλλία κατά της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης;

Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Σερβία Πιερ Κοσάρ δήλωσε ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια μονομερής απόφαση, την οποία η χώρα του δεν υποστηρίζει. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, προτεραιότητα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δοθεί νέα δυναμική στις συνομιλίες.

«Η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια μονομερής απόφαση και δεν υποστηρίζουμε αυτές τις αποφάσεις και θεωρούμε τον διάλογο ως προτεραιότητα. Το θέμα των αγνοουμένων είναι επίσης θέμα προτεραιότητας. Αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς», είπε ο πρέσβης.

«Κατανοούμε τις φιλοδοξίες του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές θέσεις σχετικά με την Ουκρανία. Ωστόσο, οι μονομερείς κινήσεις δεν διευκολύνουν τα πράγματα και μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες εντάσεις» , πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα όμως, η γαλλική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο ανέφερε διαφορετικά σε δήλωσή της στα ΜΜΕ. Με ανάρτησή της στο Facebook, η γαλλική πρεσβεία αναφέρει ότι η απόφαση για αίτηση στο ΣτΕ ανήκει στο Κόσοβο ως κυρίαρχο κράτος.

«Η απόφαση για αίτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκει στο Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος. Το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου είναι να γίνει μέλος. Η τρέχουσα προτεραιότητα είναι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή τους προσέγγιση και στη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

«Καλούμε και τις δύο πλευρές να δεσμευτούν πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση και να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις» , αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Πρεσβείας στην Πρίστινα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου