Οι πρώην ηγέτες του UCK αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου στους Σέρβους

Thaci-Veseli-Selimi-Krasniqi-foto--1024x538

Την Τρίτη, οι πρώην ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) δήλωσαν αθώοι για νέες κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν από τους εισαγγελείς στη Χάγη και ζήτησαν να επισπευσθούν οι δίκες τους καθώς κρατούνται εδώ και 18 μήνες στις ειδικές φυλακές της Χάγης στην Ολλανδία.

Η Ειδική Εισαγγελία απήγγειλε νέες κατηγορίες εναντίον των Χασίμ Θάτσι, Καντρί Βεσέλι, Γιακούπ Κρασνίκι και Ρετζέπ Σελίμι σχετικά με εγκλήματα πολέμου που οι τέσσερις άνδρες φέρεται να έχουν διαπράξει στις πόλεις Budakova, Gjilan και Semetisht του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των ετών 1998 και 1999.

Ο πρώην πρόεδρος Χασίμ Θάτσι δήλωσε αθώος αφού τόνισε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τις κατηγορίες καθώς είχαν διαγραφεί σε μεγάλο βαθμό. Ο δικαστής της προδικασίας, Nicolas Guillou, σημείωσε ότι οι διορθώσεις αφορούσαν ονόματα ανθρώπων, τόπους και χρόνους και ότι τις είχε εξουσιοδοτήσει.

Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Καντρί Βεσέλι δήλωσε επίσης αθώος για τις νέες κατηγορίες και ζήτησε να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά του και άλλων συναδέλφων μαχητών του UCK.

Ο πρώην βουλευτής Ρετζέπ Σελίμι δήλωσε επίσης αθώος για τις νέες κατηγορίες, προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με τους ισχυρισμούς σε αυτές.

Κατά την ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου στο Κοσσυφοπέδιο Γιακούπ Κρασνίκι δήλωσε αθώος, ενώ τόνισε ότι ο πόλεμος του UCK ήταν δίκαιος, ότι οι κατηγορίες εναντίον τους βασίστηκαν σε ψέματα που προέρχονται από τη Σερβία και ζήτησε μια γρήγορη έναρξη της δίκης.

«Ντρέπομαι που ζω ταυτόχρονα με ανθρώπους που καταστρέφουν τόσο εύκολα τις ζωές ανθρώπων και οικογενειών που τόλμησαν να πολεμήσουν για να ζήσουν σε ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία, ενάντια σε ένα από τα πιο εγκληματικά καθεστώτα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Κρασνίκι.

Η αντίσταση του UCK ακολουθούμενη από επιχείρηση βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ με στόχο κυρίως σερβικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις οδήγησε στην αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από τη χώρα μετά από πολυάριθμες σφαγές χιλιάδων αμάχων.

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου δημιούργησε ένα ειδικό δικαστήριο το 2016 για να δικάσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφού ο Ντικ Μάρτι, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημοσίευσε έκθεση με τέτοιους ισχυρισμούς.

Το δικαστήριο, που αποτελείται αποκλειστικά από αλλοδαπούς δικαστές και εισαγγελείς, βρίσκεται στην Ολλανδία. Μέχρι στιγμής, οι εισαγγελείς έχουν ανακοινώσει κατηγορίες μόνο εναντίον Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ντικ Μάρτι βρίσκεται τώρα υπό την προστασία της ελβετικής αστυνομίας, αφού οι ελβετικές αρχές αποκάλυψαν σχέδιο των σερβικών μυστικών υπηρεσιών για να τον δολοφονήσουν. Ο Μάρτι λέει ότι η σερβική κυβέρνηση σκόπευε να κατηγορήσει τη δολοφονία του στο Κοσσυφοπέδιο για να προκαλέσει αναταραχή.

Ο Θάτσι και τρεις άλλοι ηγέτες του UCK που έγιναν κορυφαίοι πολιτικοί αργότερα – οι Καντρί Βεσέλι, Γιακούπ Κρασνίκι, Ρετζέπ Σελίμι – αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διαπράχθηκαν κατά την περίοδο 1998-1999 κατά εθνικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων.

Ωστόσο οι ανωτέρω αρνούνται όλες τις κατηγορίες και περιμένουν τη δίκη υπό κράτηση από τον Νοέμβριο του 2020. Παραμένει ασαφές πότε θα ξεκινήσει η δίκη εναντίον τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου