Το Κόσοβο υπέβαλε αίτημα ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Κόσοβο υπέβαλε αίτημα ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Κόσοβο υπέβαλε αίτημα για την ένταξη του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Πρίστινα. Την κατάθεση του σχετικού αιτήματος επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συγκάλεσε για αύριο έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι μέντορες της Πρίστινας είναι ισχυροί, αυτό το παιχνίδι καθοδηγείται από σημαντικές δυτικές χώρες. Εμείς είμαστε μια μικρή φιλελεύθερη χώρα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Θα κάνουν τα πάντα για να μας αναγκάσουν να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του αποκαλούμενου Κοσόβου και είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Δεν υποχωρούμε και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς», δήλωσε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας την υποβολή αιτήματος για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα, δήλωσε ότι η απάντηση θα είναι δυναμική, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο αποχώρησης της Σερβίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Σερβία δεν θα πυροβολήσει τα πόδια της».

Για να καταστεί το Κόσοβο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να υπερψηφιστεί το αίτημα του από τα 2/3 του συνολικού αριθμού των χωρών μελών, που σήμερα είναι 46. Ο πρόσφατος αποκλεισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία ενθάρρυνε την κυβέρνηση στην Πρίστινα να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σύμβουλος του πρωθυπουργού 'Αλμπιν Κούρτι ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Πρίστινα έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των 2/3 των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου