Οι «μπίζνες» της αλβανικής κυβέρνησης σε Βουθρωτό και Δυρράχιο συνεχίζονται

Οι «μπίζνες» της αλβανικής κυβέρνησης σε Βουθρωτό και Δυρράχιο συνεχίζονται

Η Επιτροπή Οικονομίας του αλβανικού κοινοβουλίου ενέκρινε κατ' αρχήν τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Ιδρύματος Διαχείρισης του Βουθρωτού, στην οποία συμμετέχει ως ιδιωτικός φορέας, το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης (AADF), σχετικά με τη διαχείριση του πιο πολύτιμου ιστορικού χώρου του τόπου μας.

Το 2020, ο νόμος άλλαξε για να επιτρέψει στο Βουθρωτό να ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και έναν «στρατηγικό εταίρο» ως μέρος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού».

Το σχέδιο εκπονήθηκε από βρετανικό δικηγορικό γραφείο, με εντολή του AADF.

Τώρα, επιβεβαιώνεται ότι το AADF θα είναι μέρος του Butrint Management Foundation, το οποίο θα δει τον ιστότοπο να ελέγχεται εν μέρει από ιδιωτικό φορέα για πρώτη φορά στην ιστορία του και στη διαχείρισή του θα συμμετάσχουν για περίοδο δέκα ετών με αντάλλαγμα επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία εγκρίθηκε μετά από τέσσερις ώρες συζήτησης, αλλά πρέπει ακόμη να συζητηθεί στην Επιτροπή Νόμων και στην Επιτροπή Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης, όπου ζητήθηκε ακρόαση με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν οι συνδιευθυντές του AADF Martin Mata και Aleksander Sarpuli, καθώς και η υπουργός Πολιτισμού Έλβα Μαργκαρίτι, οι οποίοι και υπερασπίστηκαν τη συμμετοχή τους στο έργο και μίλησαν για τις «φιλανθρωπικές τους προθέσεις».

Ο Μάτα είπε ότι θα δημιουργήσει ένα μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης και ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό μέρος της υποστήριξης που παρέχει η AADF στην Αλβανία. Ακόμη πρόσθεσε ότι θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια και το έργο θα βρίσκεται υπό το «φως του ήλιου».

Ωστόσο, η αλβανική αντιπολίτευση δεν πείστηκε και εξέφρασε ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας. Έθεσε επίσης το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων καθώς η AADF χρηματοδότησε το σχέδιο που οδήγησε στην τροποποίηση του νόμου και πλέον εμπλέκεται σε αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Cafo Boga, ένα προηγούμενο μακροχρόνιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AADF έγραψε πώς απολύθηκε επειδή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το έργο και τη λειτουργία της εν λόγω οντότητας.

Είπε επίσης ότι στο διοικητικό συμβούλιο δεν παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα που σχετίζονται με το έργο και είπε ότι εάν είχαν παρουσιαστεί, η απόφαση μπορεί να ήταν διαφορετική.

Τέλος, αμφισβήτησε επίσης την προφανή στενή σχέση μεταξύ του AADF και του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των στενών δεσμών με ορισμένους πολιτικούς ηγέτες.

Το έργο του Αμφιθεάτρου Δυρραχίου απονεμήθηκε σε Ιταλό αρχιτέκτονα με κυβερνητικούς δεσμούς

Ο Στέφανο Μποέρι, ένας Ιταλός αρχιτέκτονας με μακρά ιστορία εργασίας για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, κέρδισε μια σύμβαση για το σχεδιασμό ενός αρχαιολογικού πάρκου και τη διατήρηση των ρωμαϊκών ερειπίων στο Δυρράχιο.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στην πόλη, το σχεδιασμό μονοπατιών και την εργασία στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο και λουτρά και στο βυζαντινό φόρουμ. Τα λουτρά και το φόρουμ είναι προς το παρόν κλειστά για το κοινό, ενώ το αμφιθέατρο είναι ανοιχτό και προσελκύει περίπου 20.000 επισκέπτες ετησίως.

Η Αλβανίδα υπουργός Πολιτισμού δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου πως το Αμφιθέατρο του Δυρραχίου δεν είναι απλώς ένα πολιτιστικό μνημείο, αλλά αντιπροσωπεύει τη συμβολική αξία του Δυρραχίου, είναι απόδειξη της περασμένης δόξας αυτής της αρχαίας πόλης, η οποία πρέπει να επιστρέψει για εξερεύνηση κάθε επισκέπτης της πόλης.

«Οι αιώνες έχουν ρίξει μια σκιά, αλλά δεν έχουν σβήσει το φως του τεράστιου πολιτιστικού πλούτου του Δυρραχίου, επομένως το έργο για τη διατήρηση και την αναζωογόνηση του αμφιθεάτρου είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί λίγη από τη χαμένη δόξα».

Αυτό θα είναι το τελευταίο από μια μακρά σειρά κυβερνητικών συμβάσεων που ανατέθηκαν στον Μπόερι, ο οποίος έχει θερμές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Επίσης στον εν λόγω αρχιτέκτονα δόθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Γενικού Σχεδίου Τίρανα 2030, στο οποίο κατεδαφίστηκαν κατοικίες, ακόμη και ιστορικά κτίρια, για να ανοίξει ο δρόμος για πολλούς πύργους και δρόμους. Μερικοί από τους πύργους έχουν σχεδιαστεί από τον Boeri, συμπεριλαμβανομένων των Cube, West Residence, Vertical Forrest. Άλλα έργα περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία σχολεία.

Η Exit ανέφερε προηγουμένως ότι η αναφορά που παρουσίασε ο Μποέρι σχετικά με το έργο ήταν ελλιπής, βασισμένη σε εσφαλμένα δεδομένα και κατά παράβαση της σύμβασης.

Ο αρχιτέκτονας διερευνήθηκε επίσης για απάτη σε σχέση με ένα έργο στην Ιταλία, το οποίο αποκάλεσε και χαρακτήρισε ως «παρεξήγηση».

Η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει επιδοθεί για τα καλά σε «πολιτιστικές μπίζνες» κατασπαράζοντας αδιακρίτως τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου