Θετική η Γερμανία στην πρόταση Μακρόν για «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα»

Θετική η Γερμανία στην πρόταση Μακρόν για «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα»

Ενώ η Γερμανία δεν υποστηρίζει μια ταχεία ένταξη της Ουκρανίας, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Τρίτη (10 Μαΐου) ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας μεταρρύθμισης της ΕΕ, ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες να ενσωματωθούν βαθύτερα στην ένωση.

Η Μπέρμποκ φαίνεται να αναφερόταν στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος περιέγραψε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το όραμά του για μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα».

Η ιδέα του Μακρόν προβλέπει τη δημιουργία μιας πολιτικής κοινότητας στη γειτονιά της ΕΕ, η οποία θα υπολείπεται της πλήρους ένταξης στο μπλοκ, αλλά θα συνεπάγεται πολιτική προσέγγιση και μερική ενσωμάτωση στην ΕΕ.

«Αυτό που δεν μπορεί να ξανασυμβεί είναι ψεύτικες υποσχέσεις», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Κίεβο.

Ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν «συντομότερες διαδρομές στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλοι τρόποι για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, «για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. […] Αυτό είναι επίσης το μάθημα αυτού του βάναυσου επιθετικού πολέμου», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι «δεν πρόκειται για κενές υποσχέσεις, ότι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την εσωτερική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι να καταστήσουμε επίσης σαφές: η Ουκρανία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η Μπέρμποκ.

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα

Ο Μακρόν περιέγραψε το όραμά του την προηγούμενη ημέρα από τις δηλώσεις του Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» ότι η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ τα επόμενα χρόνια «δεν είναι εφικτή».

Αντ' αυτού, πίεσε για ένα εναλλακτικό μοντέλο, το οποίο θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ενσωματωθεί εν μέρει στην ΕΕ και να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, χωρίς να παραχωρήσει πλήρη ένταξη: την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, στόχος αυτής της κοινότητας είναι «η οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας και η συνεργασία στα πιο γεωπολιτικά ζητήματα της Ευρώπης μας» με χώρες που «μοιράζονται τις αξίες μας».

Πιθανοί υποψήφιοι για την κοινότητα αυτή είναι όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Γεωργία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαντώντας στα σχόλια του Μακρόν, ο Σολτς δήλωσε ότι η πρόταση θα ήταν μια «ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας».

Μια πολιτική διαβούλευση θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και το θέμα θα συζητηθεί από τον Γάλλο πρόεδρο και το Γερμανό καγκελάριο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ο Μακρόν τη Δευτέρα.

Πηγή: EURACTIV

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου